ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan får inte vård i tid

Edvin Gepertz · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011
Simon Svensson fick vänta fyra timmar och 45 minuter på Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning.

Simon Svensson fick vänta fyra timmar och 45 minuter på Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning. Foto: Lena Garnold


Patienter får vänta fyra gånger så länge som de ska på en läkare Långa köer på akuten under sommaren. Utredning: 35 nya läkare krävs.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt regionens mål ska patienter som besöker akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset få träffa en läkare inom en timme. Under våren och sommaren har resultaten dock sett betydligt sorgligare ut. Inte ens hälften av besökarna får träffa en läkare inom den utsatta timmen. För var tionde patient dröjer det så länge som över fyra timmar. Simon Svensson väntade i fyra timmar och 45 minuter innan han fick träffa en läkare. Han tycker ändå det var okej eftersom tillståndet inte var akut, men han inser att väntetiderna kan få allvarligare konsekvenser. – Jag tycker att kötiden var ganska rimlig och även att det var få patienter i dag. Men det är en helt annan sak om någon döende får vänta på läkare, säger han. I våras gjorde SU en kartläggning för att se vad som krävs för att alla patienter ska få träffa en läkare inom en timme. Svaret var 35 nya läkare, berättar utredarna för Metro. Men ännu har ingenting hänt. – Först måste vi få analysen av resultatet i våras. Det har vi inte haft uppe i styrelsen, säger Kerstin Brunnström (S), ordförande i SU:s styrelse. Styrelsen träffas igen i höst efter de avslutade semestrarna. Först därefter väntar beslut och sedan eventuell utökning av läkartjänster. – Det är för dåligt helt enkelt. Det behövs framför allt fler och gärna äldre läkare som har varit med och är vana att ta beslut. Det är inte okej att sitta och vänta åtta, tio, tolv timmar på en akutmottagning, säger Martin Andreasson (M), hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götaland.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro