ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan har fått julstämningen förstörd av alkohol

· 18 Dec 2014
Uppdaterad 18 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Varannan svensk har dåliga erfarenheter av alkohol under jul och nyår. Unga vuxna är värst drabbade – sam­tidigt som gruppen i  högre utsträckning väljer att skippa alkoholen helt.

En knapp majoritet av ­befolkningen, 53 procent, har upplevt negativa effekter av sin egen eller andras alkoholkonsumtion under vinterns stora högtider – jul och nyår. Och nästan tre av fyra invånare, 74 procent, tror att firandet skulle bli minst lika bra med en lägre alkoholkoncentration i blodet. Det visar en Sifo­undersökning som genomförts på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

– Det är inte alls givet att alkohol är en stämnings­höjare, utan det är många som upplever baksidor kopplat till alkohol under den här tiden, säger IQ:s vd Magnus Jägerskog.

Vanliga baksidor är att en familjemedlem blir för berusad under julen och att det blir jobbigt för de an­höriga, eller konflikter i  samband med att klockorna ringer in det nya året.

– Under storhelger när konsumtionen går upp, som den till exempel gör under nyår, då ökar också bråk på stan, misshandelsfall eller att man helt enkelt blir störd av personer som druckit för mycket, säger Magnus Jägerskog.

Unga vuxna i ålders­gruppen 18–34 har sämst erfarenheter: 63 procent av de tillfrågade svarar att de har någon eller flera gånger fått uppleva en jobbig ­situation på grund av drickandet.

Samtidigt väljer fler i just den unga gruppen bort alkoholen helt – nästan var ­åttonde ung vuxen, 12 procent, har svarat att de aldrig dricker, jämfört med 10 procent i åldersgruppen 35–54 och 9 procent i gruppen över 55 år.

– Bland unga vuxna är det lite mer polariserat hur man ser på alkohol, det är mer allt eller inget, säger Magnus Jägerskog.

Kitty: ”Barn märker så himla lätt när en vuxen dricker”

Programledaren Kitty Jutbring är ambassadör för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s kampanj ”Vit jul” som uppmanar vuxna att hålla sig till julmusten under julhelgen – för barnens skull. –  Det är barnens högtid, och barn märker så himla lätt när en vuxen dricker, det kan räcka med ett glas vin för att de ska få en ­obehags- och otrygg­hetskänsla. Jag tycker att det är en så ­liten upp­offring. Det är verkligen ­inte viktigt för mig att ta en julsnaps. Kitty Jutbring är hög­gravid med sitt andra barn – men slutade dricka ­alkohol redan under förra julen och har inga planer på att göra det i framtiden ­heller. –  Tidigare har det ­hand­lat så mycket om ­alkohol och alla mina kompisar har druckit så himla mycket att man har trott att det varit normalt. Jag har tänkt att gud vilken tur att jag ­klarade mig och inte blev beroende eller fastnade, för det har många andra gjort.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro