ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan känner sprithets på julfesten med jobbet

erik paulsson Rönnbäck · 2 Dec 2014
Uppdaterad 2 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

45 procent känner en förväntan på att dricka under julfesten, visar en undersökning från IQ. Nykteristen Farida Al-Abani, 26, har tröttnat på kollegornas kommentarer på jobbfesterna.  – Jag känner inte att alkohol kommer att ge mig någonting på en fest, jag kommer inte att ha roligare.
45 procent känner en förväntan på att dricka under julfesten, visar en undersökning från IQ. Nykteristen Farida Al-Abani, 26, har tröttnat på kollegornas kommentarer på jobbfesterna.  – Jag känner inte att alkohol kommer att ge mig någonting på en fest, jag kommer inte att ha roligare.Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Varannan svensk känner sig pressad att dricka alkohol på jobbets julfest, visar en under­sökning från IQ. Och många väljer att svälja spriten – även om de inte vill, enligt en expert.

Grupptryck från kollegorna kan leda till att fler dricker alkohol. En ny Sifo-undersökning visar att nästan hälften av den vuxna befolkningen – 45 procent – upp­lever att det finns en förväntan att dricka alkohol på jobbets julfest, och 37 procent upplever samma förväntan i samband med julbordet.

Problemet bottnar i att många tycker att det är roligare om fler dricker – och därför försöker få med sig så många som möjligt, förklarar Magnus Jägerskog, vd på den statliga organisationen IQ som beställde undersökningen.

– Det är där alkoholtjatet kommer in. Har man en a­lkoholtradition och vill skåla så vill man gärna göra det tillsammans med några, och då blir det att man överför och försöker få med sig fler på de traditionerna som man själv har.

Men tjatandet kan vara riskfyllt för personer som försöker trappa ned på sitt drickande.

– Det kan finnas personer som ligger på gränsen till ett missbruk, och då är det sista de behöver en förväntan om att de ska dricka. Det kan leda till att de dricker mer än vad de hade tänkt sig och kommer längre in i en problematik, säger ­Magnus Jägerskog.

Louise Adermark, docent i beroendemedicin vid Göteborgs universitet, tror att många väljer att dricka alkohol på julfesterna fast de egentligen inte vill.

– Jag vet personer som jag tidigare jobbade ihop med som kände att de hade väldigt svårt att dricka, och inför tillställningar där det skulle serveras alkohol så var de hemma och tränade på att dricka så att de inte skulle bli så berusade.

Farida, 26: Jag måste alltid försvara att jag inte dricker

Folkhälsovetaren Farida Al-Abani, 26, i Abrahamsberg utanför Stockholm har tröttnat på jobbfesterna där hon alltid måste försvara sig när kollegorna kommenterar att hon har valt ett liv utan alkohol – till skillnad från dem.

Upplever du att det finns en förväntan att dricka alkohol i samband med:

Upplever du att det finns en förväntan att dricka alkohol i samband med:

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro