ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Varannan svensk har misstänkt att kollegan har alkoholproblem

Sophie Tanha · 11 Jun 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019
Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay


En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna i arbetslivet någon gång har misstänkt alkoholproblem hos en kollega. En dryg femtedel har också känt att någon de jobbar med luktar alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Systembolaget. Av 3000 yrkesverksamma som tillfrågats svarade över hälften att de någon gång misstänkt att en person de jobbar med alkoholproblem. Mer än var tredje medarbetare har också upplevt att en kollega eller chef har varit för full och betett sig olämpligt på en personalfest.

Inte alla chefer agerar

– Många av de som har ett riskbruk är personer som jobbar och är väl etablerade på arbetsmarknaden. Det innebär att arbetsplatsen är en viktig arena för insatser mot problematisk alkoholkonsumtion, säger Magdalena Gerger, VD på Systembolaget i ett pressmeddelande.

36 procent som misstänkt alkoholproblem hos en arbetskamrat berättade det för sin chef. Men i bara en fjärdedel av fallen gjorde chefen något åt saken, enligt medarbetarna i undersökningen.

Ulric Hermansson är socionom och alkoholforskare vid Karolinska institutet. Han tycker företagshälsovård borde kunna ställa frågor om alkoholvanor i samband med andra hälsoundersökningar:

– Ofta kan det ta hela tio år innan alkoholproblem uppmärksammas på arbetsplatsen. Alla vinner på om alkoholproblem kan identifieras och hanteras på ett tidigt stadium, säger Ulric Hermansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro