ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan svensk oroar sig för ebola

· 21 Okt 2014
Uppdaterad 21 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

ebolavirusetVarannan svensk oroar sig för att ska komma till Sverige, visar en ny opinionsundersökning. Samtidigt är många beredda att bidra i kampen mot utbrottet.

Nästan halva befolkningen – 49 procent – oroar sig för att en smittad person ska föra med sig det fruktade ebolaviruset till Sverige. I opinionsinstitutet YouGovs undersökning svarade 31 procent av de tillfrågade att de är oroliga, och 18 procent att de är mycket oroliga för scenariot.

– Jag hade förväntat mig en högre grad av oro med tanke på mediernas rapportering under den senaste tiden med flera larm om smittade som har flugit från de drabbade länderna, säger Charlotte Wahlberg, produktchef på YouGov.

LÄS MER: "Klassa ebolan som samhällsfarlig"

Men Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, förklarar att rädslan är överdriven.

– Risken att man ska smittas av ebola i Sverige är obefintlig i dag och sannolikt väldigt liten på sikt. På det sättet finns det inte så mycket fog för oron.

Omkring var fjärde – 23 procent – svarar att ebolautbrottet har påverkat deras resplaner. Nästan varannan svensk – 46 procent – tycker att Sverige gör tillräckligt på en internationell nivå i arbetet mot utbrottet. Och fyra av tio – 38 procent – har redan skänkt eller planerar att skänka till organisationer som jobbar för att stoppa smittspridningen.

LÄS MER: Nej, ebola har inte upptäckts i Malmö

– Ju snabbare världen går samman och hjälper till att få stopp på utbrottet, desto bättre är det, inte minst för de drabbade länderna som har drabbats väldigt hårt av det här. Jag tycker att alla insatser är välkomna, säger Anders Wallensten.

Fotnot: Undersökningen har besvarats av 1 535 personer i Yougovs onlinepanel under perioden 17 oktober – 19 oktober 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro