ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan svensk varg kan skjutas

Metro - TT · 12 Sep 2013
Uppdaterad 12 Sep 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen föreslår att den svenska vargstammen ska ligga på 170–270 individer vilket kan öppna för en halvering av dagens stam på ca 400 vargar.
Regeringen föreslår att den svenska vargstammen ska ligga på 170–270 individer vilket kan öppna för en halvering av dagens stam på ca 400 vargar.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Större hänsyn ska tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden, säger miljöminister Lena Ek (C) när hon presenterar regeringens förslag till framtida rovdjurspolitik.

Regeringen vill att det acceptabla antalet rovdjur och det antal som också är gynnsamt för artens bevarande, ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt. Vargstammen föreslås ligga på 170–270 individer.

Naturskyddsföreningen mottar dagens beslut med ilska och säger i ett pressmeddelande att regeringen bryter direkt med Vargkommitténs förslag att myndigheter ska fastställa hur många vargar Sverige ska ha på vetenskaplig grund och att regeringens mål öppnar för en jakt som halverar dagens stam på cirka 400 vargar.

-  Jag är oerhört besviken. Regeringen kortsluter en grundbult i Vargkommitténs förslag och öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som Vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro - TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro