ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan tonårspojke slipper mönstring

Stockholm TT · 3 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mindre än halva årskullen får mönstra och det finns alla möjligheter att slippa genom att överdriva eventuella hälsoproblem. Läkarintyg kommer inte att krävas i normalfallet. -Men vi ska göra stickprov, varnar Stefan Rehnström vid Pliktverket. Han är ordförande i styrgruppen för det rekryteringsprojekt som internt kallas Pluto (Pliktverkets lämplighetsundersökning för totalförsvarstjänst). Ny modell Eftersom Pliktverket efter hårda besparingar har mycket mindre personal var det nödvändigt att gå ifrån den gamla modellen, som innebar mönstring för alla.

Nu får i stället pojkarna i den aktuella åldersgruppen besvara en enkät, som från och med nästa vår ska finnas att tillgå på internet.

Varje tonårspojke ska, när det bli dags, förses med en pinkod och sedan besvara de 55 frågorna i enkäten. I år har tonåringarna i stället fått enkäten hemsänd i pappersform.

Men vissa pojkar sållas bort i ett ännu tidigare skede och får alltså inte ens besvara enkäten.

Det gäller dem som finns i polisens belastningsregister och pojkar som bor på institution. Framöver finns planer på att också redan från början sålla bort de tonåringar som i grundskolan inte klarat av att få betyget godkänd i svenska, engelska och matematik. -Försvarets behov av värnpliktiga är ganska litet. Man kan jämföra med rekryteringar. Man kallar inte alla till jobbintervju, utan gör ett urval först, säger Stefan Rehnström till TT. Inte viktigt Enligt en stickprovsundersökning bland årets enkätsvar anser 60 procent av 17-åringarna att det inte är viktigt för dem att göra värnplikt. -Det är betydligt sämre än vad vi trodde. Men vi har helt och hållet bortsett från motivationsfrågan när vi valt ut dem som ska kallas till mönstring, säger Thomas Lövgren, ställföreträdande chef vid Pliktverkets planeringsstab. Om både de omotiverade och de som enligt egen uppgift har dålig hälsa skulle sållas bort redan från start skulle bara cirka 10 000 personer återstå. Nästa år ska 24 830 personer kallas till mönstring, skriver Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro