ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varannan vill ge snälla klappar

Olof Lindberg · 28 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012

Göteborgarna är ivrigast i landet på att köpa julklappar där delar går till välgören- het. Snålare är stockholmaren och skåningen – bara fem av tio vill köpa en god klapp i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Det verkar som att göteborgarna har tittat mest på Karl-Bertil Jonssons jul afton – sju av tio är positiva till goda klappar. – Jag har köpt julmust där lite  pengar går till Childhood, säger Johanna Bäck, 28, från Öckerö (till höger). Här  med dottern Moa Bäck, 1,5, och vännen Tove Lilled, 24.
Det verkar som att göteborgarna har tittat mest på Karl-Bertil Jonssons jul afton – sju av tio är positiva till goda klappar. – Jag har köpt julmust där lite  pengar går till Childhood, säger Johanna Bäck, 28, från Öckerö (till höger). Här  med dottern Moa Bäck, 1,5, och vännen Tove Lilled, 24.Foto: Lena Garnold

En julgran där hälften av prislappen går till sjuka barn. Eller en klocka vars pengar hjälper utsatta djur.

På uppdrag av Barncancerfonden har Demoskop frågat tusen svenskar hur troligt det är att de i år köper en julklapp där delar går till välgörenhet. Det kan 72 procent av de tillfrågade göteborgarna tänka sig, flest i landet. 

I Stockholm och Skåne är man inte lika intresserad av att i julhandeln skjuta till åt de behövande – bara fem av tio uppger att de tänker köpa en julklapp där delar går till välgörenhet.

– Det är anmärkningsvärt att man i Göteborgsområdet är så pass mer benägen att stödja välgörande ändamål i samband med shopping, säger Jessica Runemark på Barncancerfonden, som ändå gläds åt siffrorna.

Julen är en viktig tid på året för ideella organisationer, för då är vi svenskar extra generösa. Hela 40 procent av pengarna som Barncancerfonden samlar in under året kommer in under årets tre sista månader.

Och svenskarna blir allt mer benägna att skänka pengar.

– Det beror nog delvis på att ideella organisationer tar ett större ansvar och får ökad betydelse i samhället, säger Jessica Runemark.

klar

Artikellänk är kopierad

Olof Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro