ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vardagslögnare är vi allihopa

Caroline Engvall · 27 Mar 2011
Uppdaterad 28 Mar 2011

Vi ljuger lite till mans, varje dag. Men allra mest ljuger vi inom familjen. Forskare: Man kan öka sina chanser att överleva genom att ljuga till sig fördelar, enligt teorier.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredag exploderar vi i första april-lögner. Men visste du att de riktigt stora lögnerna serverar vi dem som står oss allra närmast? Som de om otrohet, till exempel. – Det finns teorier som visar att man ökar sina chanser att överleva om man lurar till sig fördelar genom att ljuga. På så sätt förs lögnarvet vidare genom evolutionen, anser Leif Strömwall, som har forskat om lögner vid psykologiska institutionen i Göteborg. Amerikansk forskning har visat att det krävs mer hjärnaktivitet för att ljuga än att tala sanning. Med hjälp av en magnetkamera har det upptäckts det att vissa delar av hjärnan lyser upp”, det vill säga att blodflödet ökar, när en försöksperson ljuger. När personen talar sanning händer däremot inget i dessa områden. Personen i fråga behöver inte ens säga något. Det räckte med att man tänkte något lögnaktigt, så lämnade det avtryck på kamerabilderna. Psykologiska studier har dessutom visat att vi människor är usla lögndetektorer. I hundratals olika laboratorieförsök har personer kunnat skilja mellan lögnare och sanningssägare i bara 55 procent av fallen. Knappt mer än slumpen alltså. Inte ens erfarna polisutredare förmådde i en undersökning peka ut mer än 65 procent av lögnarna.

Lindsey Lohan – en känd lögnerska.
Lindsey Lohan – en känd lögnerska.

Kända personers lögner

2007 greps skådespelerskan Lindsay Lohan med knark i byxorna. Hon hävdade att hon aldrig hade sett knarket förut och att byxorna inte ens var hennes.     En av världens mest kända lögner står USA:s dåvarande president Bill Clinton för när han meddelade sin fru och hela världen att han inte hade haft sex med den 22-åriga Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. USA:s dåvarande president Bill Clinton sa i januari 1998: “I did not have sexual relations with that woman”. Ett halvår senare visade det sig att ”sexual relations” var precis vad Clinton och Lewinsky hade haft.     Skådespelerskan Winona Ryder greps för snatteri 2001. Hon nekade först, men när ingen trodde henne erkände hon med ursäkten att hon övade sig att snatta för att förbereda sig för en roll.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro