ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vardagslyx – ät allt med don i namnet

Jonas Cramby · 22 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016

Foto: Jasmin Storch


Matkritikern Jonas Cramby har ätit på Ki-mama sushi.

klar

Artikellänk är kopierad

Ki-mama sushi, Hagagatan 54

3 av 5

Adam & Albins Raamen på Teatern i Skanstull, Ai Ramen på Erstagatan och kommande Totemo ramen vid St Eriksplan – nu när Stockholmarna sakta men säkert börjar upptäcka den enkla glädjen i en skål ångande ramen får vi inte glömma var vi åt den japanska nudelsoppan först: på Ramen ki-mama på Birger Jarlsgatan. Tack vare det lilla stället med den glada valen på väggen kan Stockholms slurpafficcionados hävda att de faktiskt varit nere med ramen sedan dag ett (eller åtminstone sedan nån gång i mitten av 00-talet). I jämförelse med japansk ramen så har dock Ki-mamas ramen aldrig varit fantastisk, mer bara bra, men ofta räcker faktiskt det. All mat måste inte blåsa skallen av en i chock och förundran. Ibland vill man bara ha nåt gott, enkelt och omtänksamt. Om det är billigt och känns personligt och ligger nära hem så ligger det bra till att bli ens stamkrog.

Ki-mama har alltid varit precis en sådant ställe. Så även deras sushibar på Observatoriegatan och nu när de utökar med ett tredje ställe i Norrtull så är frågan om den frågar man sig om det. Vid första anblick skiljer sig dock detta nya ställe inte mycket från den vanliga, anonyma kvarterssushin: det är litet, enkelt och anspråkslöst. Men så ser man den glada valen på väggen, pannbanden på kockarna och att menyn är full av roliga grejer och så börjar ens foodiehjärta picka lite extra. 

Trots namnet är det dock inte sushin jag skulle äta här. 

Den är nämligen ganska ordinär, möjligtvis ett snäpp bättre än den vanliga kvartersditon, men med tanke på vi befinner oss ett temakistrutkast från Sushi sho – och för all del Ki-mama Observatoriegatan – så känns det bara onödigt. 

Det är istället de andra rätterna jag kommer komma tillbaka för. Don är till exempel kort för donburi som betyder skål och alla rätter som slutar på det ordet ska man alltid beställa, hela tiden. Ki-mamas donburis består av bra kokt rundkornigt ris, rå lax eller tonfisk (eller nåt annat, vad som helst egentligen) lite kimchi, lite noriblad, lite rostade sesamfrön och en rå äggula: rör om detta med ett par pinnar och stoppa i munnen och du får vardagsmat för vardagslyxlirare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro