ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårdanställd fipplade med mobilen – missade epilepsianfall

Josefin Svenberg · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Den boende på gruppbostaden fick ett epileptiskt anfall som hördes och märktes ut i korridoren, men en anställd som satt ett par meter från den boende noterade det inte – eftersom han var fullt koncentrerad på sin mobiltelefon.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det var i början av mars i år som händelsen ägde rum på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning i en Stockholmskommun. Den boende satt vid köksbordet i sin lägenhet när personen fick ett epileptiskt anfall som bland annat gjorde att personen blev högröd i ansiktet, fick rödsprängda ögon och kramper.

Endast en-två meter från den boende satt en anställd som inte uppmärksammade anfallet eftersom han var ”fullständigt koncentrerad på sin privata mobiltelefon”, enligt en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt anmälan hördes och märktes epilepsianfallet ända ut i korridoren, och en anställd som passerade utanför lägenheten var den som ingrep.

– Det ska inte inträffa, det är ofattbart, säger kommunens ansvarige för verksamheten, till Nyhetsbyrån Siren. Jag har aldrig varit med om att det har fått så här allvarliga konsekvenser så att man inte märker det som händer alldeles bredvid. Men jag vet att mobilanvändandet generellt i samhället kan leda till missbruk som kan få konsekvenser i alla branscher, och vård och omsorg är extra känsligt.

Den anställde som missade anfallet har blivit uppsagd från sin tjänst, bland annat på grund av den aktuella händelsen.

LÄS MER: Mobilförbud att vänta på flera arbetsplatser

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro