ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårdar könsstympade kvinnor – får pris

Fredrik Samuelson · 8 Nov 2018
Uppdaterad 8 Nov 2018
Josefina Liesaho-Åberg, specialistläkare, Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinskt ansvarig, Petra Sjunnesson, projektledare, Emma Frövenholt-Hertting, överläkare obstetrik och Cecilia Berger, biträdande överläkare, arbetar på Amelmottagningen.

Josefina Liesaho-Åberg, specialistläkare, Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinskt ansvarig, Petra Sjunnesson, projektledare, Emma Frövenholt-Hertting, överläkare obstetrik och Cecilia Berger, biträdande överläkare, arbetar på Amelmottagningen. Foto: Stockholms läns landsting


Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm är Sveriges enda specialistmottagning för könsstympade kvinnor. Nu får mottagningen Stockholms läns landstings jämställdhetspris.

klar

Artikellänk är kopierad

Amelmottagningen startade 2003 på Södersjukhuset och erbjuder gynekologisk undersökning, behandling, operation och stödsamtal.

Nu får mottagningen Stockholms läns landstings jämställdhetspris för sitt arbete. De får diplom och 50 000 kronor.

– Vi träffar en hel del patienter som sökt vård vid upprepade tillfällen för besvär som kan vara kopplade till själva könsstympningen. Men ingen åtgärd har gjorts för själva grundproblemet. Fler inom vården behöver alltså kunskap om problematiken så att de lättare kan erbjuda rätt behandling, säger Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinskt ansvarig på Amelmottagningen, i ett pressmeddelande.

Sprider kunskap inom hälsovården

Mottagningen sprider kunskap om könsstympning till bland annat skolor och socialtjänst. Förra året startades Amelprojektet som arbetar med att utbilda yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård om kvinnlig könsstympning.

– Vi märker att det finns en stor kunskapstörst inom området. Det här handlar om att ge en jämställd och jämlik vård, så vi är väldigt glada över att ha fått priset, säger Petra Sjunnesson, projektledare för Amelprojektet, i pressmeddelandet.

Är olagligt i många länder

Könsstympning kan bland annat innebära stora risker under graviditet och förlossning och kan ge svåra besvär i det dagliga livet.

Unicef skriver på sin hemsida att kvinnlig könsstympning är en kulturell sedvänja som det inte finns något skriftligt stöd för i någon religion. Mer än 200 miljoner kvinnor har i någon form drabbats, trots att det på pappret är olagligt i många länder. Socialstyrelsen uppskattar att 38 000 kvinnor i Sverige kan ha utsatts, varav de flesta är födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro