ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vården av Bergwall fortsätter

metro · 1 Feb 2013
Uppdaterad 1 Feb 2013

Friande domar i de sista mordfallen innebär inte att Sture Bergwall släpps fri. Då inleds hans kamp i rätten om att få komma ut från Säters sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömdes första gången till sluten rättspsykiatrisk vård 1970. 1991 dömdes han åter till vård, med särskild utskrivningsprövning.

Året därpå var han på väg att släppas, men började då att erkänna mord. Vården har sedan dess omprövats av förvaltningsrätten var sjätte månad.

Senast för två veckor sedan skrev överläkaren en rekommendation om att vården ska fortsätta. Risken för "återfall i våld utanför institution" bedöms som hög.

- Omprövningarna är en ren skådeprocess. Vi inser att så länge han har morddomarna på sig finns det ingen möjlighet att få honom utskriven, säger Thomas Olsson, Bergwalls advokat.

Först när Bergwall friats slutgiltigt kommer Olsson att ta in egna experter för att övertyga rätten om att Bergwall är frisk.

Jan Cederborg, verksamhetschef vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, kommenterar inte fallet Bergwall.

- Men det är viktigt att komma ihåg att patienter kan ha andra brott med i bagaget, som kanske inte är lika allvarliga, men som tillsammans med sjukdomen, eller störningen, gör att det är just rättspsykiatrisk vård som behövs, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro