ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vårdförbundets aprilskämt om att höja lönerna får skarp kritik

Alva Forsberg Fierro · 1 Apr 2015
Uppdaterad 1 Apr 2015
Under onsdagsförmiddagen lade Vårdförbundet i Örebro ut ett aprilskämt som inte uppskattades av alla.

Under onsdagsförmiddagen lade Vårdförbundet i Örebro ut ett aprilskämt som inte uppskattades av alla. Foto: TT/ Montage


På första april skämtas det hejvilt bland företag och myndigheter. Men vissa skämt upprör mer än andra. Vårdförbundet i Örebro har fått hård kritik efter att ha skojat om att höja lönerna bland vårdpersonal, skriver Nerikes Allehanda.

klar

Artikellänk är kopierad

På sin Facebooksida skriver Vårdförbundet avdelning Örebro så här:

"Årets lönerevision slår rekord! Länets arbetsgivare inser att lönerna måste justeras stort och ger, utöver den individuella lönesättningen, ett allmänt påslag på 10 000kr! Vi är oerhört glada över att man, äntligen, ser hur felvärderade våra medlemsgrupper egentligen är! Mer info kommer under dagen."

Strax efter att inlägget publicerades fick Nerikes Allehanda in ett anonymt tips från en upprörd sjuksköterska.

– Jag blev lite frustrerad att man som ett fackförbund går ut med det som ett skämt. Vi är betalande medlemmar så man har lite förväntningar på att de ska sköta det snyggt, säger hon till tidningen.

Missnöjda kommenterar har även trillat in på deras Facebooksida. ”Dåligt att skämta om så allvarliga saker” skriver en användare. Vårdförbundet Örebro utvecklar därför skämtet ytterligare genom att länka till sin blogg där de skriver: ”Ja, tänk om det ändå vore sant. Skulle vi ha någon brist på vårdpersonal i så fall? Men det är ju första april idag.”

Sara Strandberg, avdelningsordförande på Vårdförbundet Örebro, menar att syftet med skämtet inte var att uppröra medlemmar, tvärtom.

– Det en liten känga till arbetsgivaren för att de har så svårt att förstå att det krävs åtgärder för att göra det enklare att anställa sjuksköterskor. Vi har ett löneläge i dag som inte är acceptabelt, det är nästan som ett skämt, säger hon till Metro.

Kan ni förstå att skämtet kan uppröra?

– Jag tycker det är ganska vanligt att man skämtar om allvarliga ämnen i sociala medier i dag. Det är så klart att alla inte är vana vid den typen av satir men det var inte vår mening att förolämpa någon, säger hon.

Vårdanställda i Örebro har haft "hyggliga" löneökningar de senaste åren menar Sara Strandberg, men det räcker inte. 

– Att en specialistsjuksköterska som jobbat tio år i yrket och som dessutom har vidareutbildat sig har en lön på 28 000 är inte okej, lönen ska upp med minst tio tusen kronor anser vi.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro