ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårdköerna kan kortas

Emma Lind · 8 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Bristfällig administration största orsaken • 75 procent kan försvinna

klar

Artikellänk är kopierad

Vårdköerna till Sahlgrenska Universitetssjukhuset beror inte bara på resursbrist. Till största delen kan de tas bort med rätt organisation, menar Marianne Olsson som är direktör för verksamhetsutvecklingen på Sahlgrenska. – Jag uppskattar att vi kan minska köerna med 75 procent utan att det kräver mycket större resurser, säger hon.

NYA RUTINER Sahlgrenska arbetar hårt för att förbättra administrationen. Målsättningen är att personalen ska hitta nya rutiner och arbetssätt för att kunna ta emot fler patienter utan att kräva mer resurser. Konceptet kallas Genombrott. – Vi har alltid haft långa vårdköer i Sverige, men det är först nu som de långa köerna uppfattas som ett problem i och med att patienterna kräver snabbare vård, säger Marianne Olsson. Målet för mottagningarna på seminariet är att vårdgarantin ska uppnås och att de planerade återbesöken ska göras inom rimlig tid.

MINSKADE VÄNTETIDER Redan har några mottagningar märkt att det går att administrera bort köerna. Urologmottagningen har skapat nya rutiner för remisser vilket kan minska väntetiden med flera veckor. En annan åtgärd som de delar med andra mottagningar är nya rutiner för avbokade vårdbesök. Patientuppgifterna uppdateras med e-post och mobilnummer för att det snabbt ska gå att få tag på patienter och nya möjligheter att lämna återbud införs.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Lind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro