ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårdnadsbidraget skapar hemmafruar

Christina Lucas/TT · 12 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vårdnadsbidraget bidrar inte till ökad jämställdhet. Mest tjänar familjer där kvinnan stannar hemma, visar beräkningar som Försäkringskassan gjort.

Vårdnadsbidraget ingår i regeringens familjepolitiska paket där jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen är en annan del. Men medan jämställdhetsbonusen är en ekonomisk morot för att få föräldrar att dela mer lika på föräldraledigheten så innebär vårdnadsbidraget det motsatta.

I synnerhet gynnar vårdnadsbidraget familjer där mamman inte tidigare haft någon inkomst. Här finns många invandrarkvinnor.– Man kan säga att det blir en inlåsningseffekt, säger Ann-Zofie Duvander på Försäkringskassan.

Hon har utgått från en rad barnfamiljstyper och räknat på hur vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen påverkar deras ekonomi. I båda fallen är det låginkomsttagarna som har mest att tjäna, eftersom inkomstbortfallet blir minst.– Har mamman en låg inkomst och väljer att vara hemma så förlorar familjen minst. Om familjerna använder de ekonomiska incitamenten så innebär det i jämställdhetsbonusens fall att pappan kommer att vara hemma längre och med vårdgarantin att mamman är hemma längre.

Både låg- och medelinkomsttagare kommer att tjäna på att dela mer på föräldraledigheten, visar uträkningen. Ekonomin är ett vanligt argument från pappor som inte delar föräldraledigheten med mamman, men det håller inte längre enligt Försäkringskassan.– Man kan säga att jämställdhetsbonusen vänder sig till helt rätt målgrupp.

Låginkomsttagarpappor tar minst föräldraledigt och låginkomsttagarmammor tar mest.Som mest kan låginkomstbarnfamiljen få 1 038 kronor mer efter skatt i månaden. Då ska mamma och pappa dela lika på föräldraledigheten, det vill säga 6,5 månader var.

Tar mamman ut nio månader och pappan fyra blir bonuseffekten 461 kronor.

Nackdelen med jämställdhetsbonusen är att den kräver långsiktighet eftersom bonusen betalas ut som skatteåterbäring året efter.Vårdgarantin är kristdemokraternas hjärtefråga. Kd-ledaren Göran Hägglund hade på torsdagen inte tid att kommentera Försäkringskassans beräkningar. Inte heller jämställdhetsminister Nyamko Sabuni hade tid att kommentera. Men Hägglunds partikamrat, riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren, tror inte att ekonomin avgör vem av föräldrarna som väljer att stanna hemma med vårdnadsbidrag.– Man kommer nog att dela upp det så att man tar lite var. Jag tror också att en del kommer att ta ut vårdnadsbidrag på halvtid eller under ett halvår.

Hon tror inte att vårdnadsbidraget blir en kvinnofälla.– Nej absolut inte. Svenska familjer i dag vet vad de gör.

Socialdemokraternas talesperson Veronica Palm tycker att beräkningarna visar att regeringens familjepolitik är kontraproduktiv:– Jag tror att en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen är bra. Men det är inte seriös politik att lägga den mot ett vårdnadsbidrag, som alla erfarenheter visar att det är kvinnorna som tar ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Lucas/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro