ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vårdpersonal: Patienter ligger i bajs – anställda har ångest och gråter

David Ohlsson · 18 Aug 2017
Uppdaterad 18 Aug 2017
I ett öppet brev skriver personalen vid Ystad lasarett att arbetsbelastningen är så hög att patientsäkerheten riskeras. Bilden har inget att göra med nyheten.

I ett öppet brev skriver personalen vid Ystad lasarett att arbetsbelastningen är så hög att patientsäkerheten riskeras. Bilden har inget att göra med nyheten. Foto: Meek, Tore/TT


Personalen på Ystads lasarett skriver i ett öppet brev att arbetsbelastningen är så hög att patientsäkerheten är hotad.

klar

Artikellänk är kopierad

Personalen på avdelning 7 på Ystads lasarett skriver nu i ett öppet brev till ansvariga politiker att arbetsbelastningen är så hög att patientsäkerheten riskeras, det rapporter SVT Nyheter. Om ingen förändring sker snart hotar personalen att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket.

– Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring. Vi hinner inte göra provtagningar, kontroller eller ge läkemedel enligt ordination. Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger en undersköterska till SVT.

Ystad lasarett har de senaste månaderna kämpat med hjärtpatienter utan övervakning, stängda avdelningar och patienter som inte fått plats på grund av sjuksköterskebrist.

Arbetsbelastningen har varit hög ända sedan förra sommaren och tempot har ökat enligt personalen på medicinkliniken, neurologi och strokeavdelningen.

– Vi har bemanning för 16 patienter, nu har vi i snitt 22-23. Personal har ångest och gråter i läkemedelsrummet. Man gråter innan man kommer till jobbet, man gråter efter och har hjärtklappning, berättar en sjuksköterska för SVT Nyheter.

Divisionschefen Karin Ekelund säger att trycket har ökat men att verksamhetschefen anser att det är en god och säker vård som bedrivs.

Maria Nyman Stjärnskog (S) är ansvarig politiker för sjukvårdsnämnd Kryh, där Ystad lasarett ingår. Hon säger till SVT att nämnden skulle behöva ytterligare 225 miljoner kronor för att klara uppgifterna.

Personalen på avdelning 7 vid Ystad lasarett har själva lagt fram förslag på hur arbetsmiljön kan förbättras och hur fler ska vilja arbeta på avdelningen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro