ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vårdval ska korta kö för ensamstående som vill få barn i Stockholm

Linnea Bergman · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
Offentligt finansierad behandling på privata kliniker ska korta köerna för assisterad befruktning med donerade spermier i Stockholm.

Offentligt finansierad behandling på privata kliniker ska korta köerna för assisterad befruktning med donerade spermier i Stockholm. Foto: Foto: Kristoffer Marchi/Pixabay.


Vårdvalet i Stockholm för ensamstående kvinnor och par i behov av insemination med donerade spermier ska, efter mer än ett års väntan, nu börja användas i praktiken. Det gör att köerna på Karolinska institutet kommer kunna kortas till hälften, enligt sjukhuset själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan för drygt ett år sedan, 1 januari 2017, infördes vårdval för ensamstående i behov av assisterad befruktning i Stockholm.

Men i praktiken har ensamstående ändå varit hänvisade till Karolinska universitetssjukhuset eftersom ett system för att ta hand om patienterna inom vårdvalet inte funnits.

Det har lett till långa köer, något som Metro lyft i vår tidigare granskning i december 2017.

Men nu kommer vårdvalet i Stockholms läns landsting börja användas i praktiken och köerna kortas, skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Sofia Kuno, ordförande för föreningen Femmis, är kritisk till att det tagit så pass lång tid.

–  Det har tagit lite väl lång tid att få till samarbeten inom ramen för vårdvalet, men det är givetvis positivt att fler som längtar efter barn nu kan få snabbare hjälp inom den offentligt finansierade vården i Stockholm. 

Två privata kliniker, Gynekologimottagningen Fertilitet och IVF Sophiahemmet samt Stockholm IVF, kommer vara vårdvalsaktörer och kunna erbjuda offentligt finansierade inseminationer. Detta gäller inte bara ensamstående kvinnor, utan även homosexuella par och heterosexuella par som är i behov av spermiedonation.

Karolinska universitetssjukhuset kommer dock fortsätta att ta emot de patienter som behöver IVF-behandling med donerade spermier.

– Vi går nu igenom vår kö. Alla som är aktuella för insemination för vi ut i vårdvalet. De får brev om att de har möjlighet att välja mellan två aktörer och att de får genomgå hela processen där, säger Ameli Norling, patientområdeschef för Gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Karolinska universitetssjukhuset uppskattar att vårdvalet kommer göra att deras kö, som i dag är på cirka ett år och består av runt 300 personer, kommer kunna kortas till ungefär hälften.

– Kötiderna kommer sjunka. Det är jättepositivt att patienterna slipper vänta, säger Ameli Norling.

På den privata kliniken Stockholm IVF har man redan börjat ta emot vårdvalspatienter och i slutet av februari hoppas man kunna göra de första offentligt finansierade behandlingarna för den här gruppen.

– Patienterna har väntat på det här länge. Lagen kom, men det har inte funnits den här möjligheten i Stockholm. Vårdvalet gör att det blir mer flexibelt än om bara universitetssjukhuset sköter det här, säger professor Mats Brännström, verksamhetschef på den privata kliniken Stockholm IVF.

De privata vårdvalsklinikerna kommer använda sig av spermier som ingår i Karolinska universitetssjukhusets spermabank.

pil
Fakta: Det ska landstingen erbjuda

– Behandlingen ska starta innan kvinnans 40-årsdag. Frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.

– Kvinnan ska inte vara under 25 år gammal.

– Landstinget erbjuder tre IVF-behandlingar eller sex inseminationer med donerade spermier.

– Landstingsfinansierad assisterad befruktning ska endast erbjudas kvinnor som inte sedan tidigare är registrerade vårdnadshavare.

– Ensamstående som ansöker om assisterad befruktning med donerade spermier ska genomgå en särskild prövning som en del av utredningen.

Källa: Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro