ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varenda prick på nya rymdbilden är en stjärna – och prickarna är över 100 miljoner...

Jack Werner · 13 Jan 2015
Uppdaterad 13 Jan 2015

Foto: NASA, ESA


klar

Artikellänk är kopierad

Hubble-teleskopet har under tre års tid tagit tusentals fotografier, som nu satts ihop till en enorm bild. Och med bilden kan du själv utforska vår granngalax Andromeda – hemma framför datorn.

På himlavalvet är den en fläck, visserligen sex gånger så stor som månen men betydligt ljussvagare och därmed svårare att se. Med med sitt nya foto av en del av Andromedagalaxen har Hubbleteleskopet försett mänskligheten med en gigantisk närstudie av en av våra kosmiska grannar.

Det var på ett möte i måndags, på American Astronomical Society i Seattle, som den 1,5 miljarder pixlar stora bilden presenterades. Den är ett resultat av nästan 7 400 bilder som Hubble-teleskopets tre kameror tagit mellan juli 2010 och oktober 2013, och kallas av Nature för den "skarpaste och djupaste" bilden som någonsin tagits av Andromeda.

Enligt Nasa har bilden fångat in över 100 miljoner stjärnor.

– Den är helt sinnessjuk. Man får verkligen förståelse för hur mycket stjärnor det är i en galax, säger en imponerad Jonas Grinde, helikopterpilot och amatörastronom som själv tagit en bild på Andromeda som är aktuell för tidningen Populär Astronomis lista på 2014 års bästa svenska astronomibild.

Grindes bild visar hela Andromedagalaxen – och han har tillbringat en månad med att kartlägga de stjärnhopar och nebulosor som syns. Den färdiga bilden finns att se på Grindes hemsida.

Jonas Grindes fotografi av Andromeda. Bildens exponeringstid är sammanlagt nästan 2 500 minuter.
Jonas Grindes fotografi av Andromeda. Bildens exponeringstid är sammanlagt nästan 2 500 minuter.Foto: Jonas Grinde

– Det är inte alls samma upplösning som Hubbles bild, min bild är ju tagen bakom en ladugård i Jämtland. Det är väldigt kul att se vad de här professionella prylarna klarar av, säger Grinde.

Han rekommenderar särskilt att undersöka Andromedas centrum, på bilden som Hubble tagit.

– Speciellt själva kärnan av galaxen kan man zooma in på, och där kan man se en del mörka nebulosor som ligger och ringlar sig runt centrum. De är häftiga att kolla närmare på, säger han.

Ett fenomen som astronomer ibland använder sig av för att få fler eller bättre bilder på avlägsna objekt i rymden är så kallad gravitationslinsning. Det går ut på att dra nytta av ett tyngre objekt, till exempel en galax, mellan sig själv och det man betraktar. Dess massa kan då förstärka ljuset, lite som ett förstoringsglas.

Men den effekten kan vi inte räkna med när det kommer till Andromeda.

– Nej, inte som man skulle kunna se med blotta ögat. Andromedagalaxen väger ganska mycket, men är gigantisk på himlen. Visst har galaxerna bakom säkert flyttats en aning, men det går inte att se själv, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium. 

Här kan du själv klicka dig runt och zooma in på Hubbles bild.

Galaxen Andromeda befinner sig två miljoner ljusår bort, men är faktiskt på kollisionskurs med vintergatan. Andromeda rör sig mot oss med en hastighet av 110 kilometer i sekunden, enligt Nature, och vi beräknas krocka, lösas upp i en rymdsylt för att sedan forma en ny galax om ungefär fyra-fem miljarder år. 

Kollisionen har animerats av Nasa, och beräknas att – för den som betraktar det på avstånd – se ut ungefär så här: ​

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro