ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varför älskar vi att ta bilder på oss själva?

Metro · 16 Feb 2017
Uppdaterad 16 Feb 2017

Foto: montage


Det var runt 2012 som ordet selfie började få rejäl spridning. Och just nu, eller i alla fall i skrivande stund, finns det över 280 miljoner bilder under hashtaggen selfie bara på Instagram – men varför?

klar

Artikellänk är kopierad

Förklaringen till varför så många av oss älskar att ta selfies beror, enligt vissa forskare, på att vi helt enkelt mår bra av det. När vi tar en selfie kan vi själva kontrollera bilden med vinklar, ljus och poser vilket gör att vi lättare kan få fram vår ”bästa sida”, jämfört med om någon annan tar en bild på oss. Det gör att vi känner oss lite extra snygga och mer trygga och bekväma med vårt utseende.

Den som ”uppfann” selfien, eller i alla fall tog det första självporträttet, lär ha varit den amerikanske amatörkemisten Robert Cornelius. Året var 1839 då Cornelius experimenterade med sin kamera för att framkalla bilder på en ljuskänslig silverplåt. Under experimentet använde han sig själv som motiv. Men att ta en selfie på den tiden var ingen lek. Det var inte bara att bränna av ett par hundra bilder och sen välja den bästa. Nä, nä. Kamerans exponeringstid var så lång att Cornelius var tvungen att stå stilla i upp till en kvart(!) för att han skulle fastna på EN bild – alltså en sinnessjukt ambitiös selfie!

Och inte för att skrämma upp alla selfiefantaster där ute men det finns de (ytterst få) som blivit så besatta av att ta selfies att de blivit tvungna att gå i terapi för att bli av med sitt selfieberoende. Men lugn, ett par selfies om dagen verkar ju göra mer nytta än skada. Så, keep calm and take some selfies.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro