ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Varför gör du aldrig..."

Ulrica Widsell · 6 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Fyra av tio tveksamma till att prata om sex med partnern

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte så lätt att prata om sex.
Det är inte så lätt att prata om sex.

KOMMUNIKATION Svårigheter att prata med varandra är det vanligaste relationsproblemet för svenska par, enligt en färsk Temoundersökning. Bland män är det 64 procent och bland kvinnor 68 procent som tycker att det ofta eller ibland är svårt att kommunicera med sin partner.

Fyra av tio svenskar är tveksamma till att prata med sin partner om problem i sexlivet. – De flesta har svårt att prata på rätt sätt. Vi vet inte hur man gör. Vi har oftast inga bra förebilder i våra föräldrar och vi är inte vana att prata om de här sakerna, säger Marian E Dunn, en av USA:s ledande sexologer och relations- och sexterapeuter, verksamhetschef vid The Center for Human Sexuality i New York. Hon var i Stockholm i går i samband med att undersökningen presenterades.

I undersökningen tillfrågades kvinnor och män i åldrarna 30–65 år om problem som rör sexlivet och relationen med partnern. Enligt Marian E Dunn pratar de flesta par på ett negativt sätt med varandra i diskussioner om sex och hur man vill ha relationen. – Man säger: ”Varför gör du inte ...” eller ”Vi gör aldrig …” Det gör att partnern direkt blir defensiv, kanke känner skuldkänslor eller känner sig kritiserad eller otillräcklig, säger hon.

Det är bättre att på ett positivt sätt tala om vad man tycker om och vill ha mer av, menar hon. – Att ta sig tid för varandra, kvalitetstid, utan stress, utan barnen och göra saker tillsammans som par är jätteviktigt, säger Marian E Dunn.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro