ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varför skriver folk om att torka sina rumpor med strumpor på Facebook?

Jack Werner · 9 Sep 2014
Uppdaterad 10 Sep 2014

Foto: Facebook


I dagens nätfråga undrar Torsten vad frågan är med de märkliga statusar han sett dyka upp på Facebook. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected] 

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har märkt att mina kompisar har börjat skriva snarlika Facebookstatusar på sistone. Flera gånger har till exempel ”Inget toalettpapper, strumpor adjö” och ”Visade brösten för att slippa en fortkörningbot” dykt upp. Jag är misstänksam mot detta. Vad gäller saken? Torsten

––––––––––––––––––––––

Ja, även i mitt flöde har dessa festligheter visat sig. Och det är tur för dig att du är misstänksam – för då har du nämligen sluppit att själv tvingas skriva en sådan status.

Det handlar om en sorts kedjebrev, ett drygt dussin särskilda statustexter som sprider sig från person till person. Den som skrivit statusen skickar vidare ett meddelande till alla de som kommenterat eller gillat den, där det står att vederbörande då måste ”välja något av följande och klistra in den på din vägg. Detta är 2014 års spel för att väcka medvetenhet om bröstcancer och prostatacancer.”

Sedan följer en lista på statusuppdateringar – bland annat de du exemplifierar med ovan. Detta kedjebrev har gått runt i Sverige i åtminstone några månader, men det har sitt ursprung på engelska nätet, där det cirkulerat i allra minst ett halvår. Det syns tydligt på vissa av statustexternas översättningar – till exempel ”Jag har beslutat att stoppa användningen av underkläder”. Genom att söka på statustexten på engelska hittar jag ett inlägg från i februari, men då är listan på möjliga statusar betydligt kortare.

Och – vad viktigare är – den saknar hänvisningen till bröst- och prostatacancern. Det är med andra ord så att denna lek börjat som just ett sorts kedjebrev, men utvecklats med flera alternativa statusar. Raderna om cancer är alltså förmodligen ett sätt att försäkra sig om att den ska spridas vidare.

Detta är ett grepp som inte alla uppskattar. I ett blogginlägg som fått nästan 50 000 Facebookinteraktioner kritiserar en kille som heter Lari Salminen, som själv haft cancer, kedjebrevet. Han menar att det inte leder till något konkret cancerstöd, och att det inte är ett ämne att skämta om. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro