ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vargar gjorde utfall mot kvinna med barn

TT · 17 Apr 2011
Uppdaterad 14 Nov 2014
Länstyrelsens besiktningsman Per Blomkvist med spårhunden Falcor i närheten av den plats i Norrtälje - Rörmossen i Bergshamra - där två vargar attackerade en kvinna med barnvagn och hund tidigare på söndagsmorgonen. I kylväskan har han delar av den dödade hunden.

Länstyrelsens besiktningsman Per Blomkvist med spårhunden Falcor i närheten av den plats i Norrtälje - Rörmossen i Bergshamra - där två vargar attackerade en kvinna med barnvagn och hund tidigare på söndagsmorgonen. I kylväskan har han delar av den dödade hunden. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Vargar uppges i förmiddags ha gått till angrepp mot en kvinna som var ute med ett barn i barnvagn och wachtelhund i Rörmossen i Norrtälje. Vargarna släpade med sig hunden till skogen och bet ihjäl den. Resterna av den hittades senare ett par hundra meter från platsen.

När kvinnan upptäckte vargarna började hon skrika och fäkta med armarna.

- Hon betedde sig på helt rätt sätt. Jag är full av beundran, säger Dittrich Söderman.

Händelsen betraktas som extremt ovanlig. Henne veterligen har ingen varg angripit människa i Norden i modern tid.

Kvinnan och barnet ska inte ha skadats fysiskt.

I trakterna finns ett vargrevir kallat Rialareviret. Där föddes i fjol vilda vargar för första gången på 170 år i Stockholms län.

- Det var helt otroligt. Den ena vargen gjorde ett utfall mot min sambo och hon sprang från platsen med barnvagnen. Samtidigt attackerade den andra vargen vår hund, grep tag i honom och drog in honom i skogen, säger kvinnans sambo till DN.se.

En polispatrull har skickats dit och även rovdjursexperter från länsstyrelsen har ryckt ut.

Enligt länsstyrelsen finns två vuxna vargar i Rialatrakten mellan Norrtälje och Åkersberga. För ungefär ett år sedan föddes fyra valpar i reviret. De vuxna djuren är försedda med sändare av skandinaviska vargforskningsprojektet.

Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat två rovdjursexperter till Rörmossen, som nu

- Vi tar det på största allvar. Det är ingen som ifrågasätter kvinnans berättelse, säger han.

Något snart svar på om det var de två sändarförsedda vuxna vargarna i reviret som låg bakom attacken vid Bergshamra, söder om Norrtälje, är inte att vänta.

Hanens sändare har tystnat eftersom batteriet tagit slut. Honans sändare gör en positionsangivelse var fjärde timme och dessa skickas sedan gruppvis ungefär var 30—40 timme, enligt vargforskaren Olof Liberg.

I måndags förirrade sig en stressad varg in i Helsingborg under några timmar. Larmet om den vilsna vargen kom på morgonen och den tog sig också in på in på Regiondjursjukhusets område.

Länsstyrelsen bestämde att den skulle sövas med bedövningspilar för att transporteras bort. Den uppträdde stundtals stressat men gick inte till någon attack vare sig mot människor eller tamdjur.

Vargen behövde aldrig sövas. Den lyckades smita i väg igen till skogs och då avslutade polisen och länsstyrelsen aktionen.

Därefter har den vandrat norrut och iakttogs senare i Halland.

- Det händer runt om i världen att vargar går till attack mot hundar. Det som skiljer det här fallet från många andra är att vargarna i det området har blivit habituerade, det vill säga att de har vant sig vid att människor inte utgör något hot, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet, till TT.

- Vargar har ingen naturlig skygghet mot människor, utan det är en förvärvad skygghet, säger han.

Han säger att i Värmland har man levt med problemet med varg i byarna i 30 år. Många släpper inte ut sin hund på gårdsplanen just av rädsla för att en varg ska attackera.

- Säger man ja till varg säger man också ja till den här konflikten.

Jägarförbundets hållning är att vargstammen ska hållas nere.

Kvinnans sambo är uppbragt efter händelsen och fruktar att det är en tidsfråga innan ett fullbordat vargangrepp mot människor sker.

- Vi bor mitt i skogen, vi vet att vi bor i ett vargrevir. Hunden råkade vara på fel ställe, vid fel tidpunkt när vargarna var där. Sådant händer i naturen. Men den ena vargen går till anfall mot min sambo och kunde ha tagit barnet, säger sambon som nu är på väg att möta hundpatrullen som ska söka efter hans egen, försvunna hund.

- Hur ska det här sluta? Det kommer att inträffa en riktigt hemsk olycka i framtiden. Olle Castelius vid länsstyrelsen i Stockholm kan ännu inte bekräfta att det verkligen var vargar som attackerade kvinnan med barnvagnen och hunden.

- Nej, och vi vet inte hur lång tid det tar innan vi vet. Vi har folk på plats där nu och de ska leta efter spår på flera olika sätt, bland annat med hundar, säger Castelius.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro