ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varierande etnisk bakgrund och kroppsbyggnad – det här är den svenska modeindustrins nya modellmall

Linnea Gustafson · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
I dag tog några av aktörerna i den svenska modeindustrin ställning i bland annat frågan om vilka krav som ska ställas på modellernas kroppar.

I dag tog några av aktörerna i den svenska modeindustrin ställning i bland annat frågan om vilka krav som ska ställas på modellernas kroppar. Foto: Marcus Ericsson/TT/Alamy/IBL/Metro


Alla modeller ska vara över 16 år, ha varierande etnisk bakgrund och kroppsbyggnad samt få hälsosam mat om de jobbar mer än två timmar. Det är några av de saker som ett femtiotal svenska modeaktörer i dag skrev under.

klar

Artikellänk är kopierad

Modeindustrins negativa inflytande på utseende och hälsa är väl omdebatterat. Modeller som svälter sig för att få behålla jobbet är ingen nyhet. För bara en vecka skrev bloggaren Nicole Falciani på Metro debatt om hur hon nekades ett modelljobb på grund av att ”hennes kropp hade förändrats” som arbetsgivaren hade formulerat det.

I dag tog några av aktörerna i den svenska modeindustrin ställning i bland annat frågan om vilka krav som ska ställas på modellernas kroppar. Branschorganisationen Swedish Fashion Councilhar tagit fram nya stadgar för att öka social hållbarhet inom modeindustrin. Hittills har totalt 53 svenska designers skrivit på avtalet, däribland Whyred, Ida Sjöstedt, J.Lindeberg, Filippa K och Nelly.com.

– Av de som har skrivit på har de flesta varit med i processen och tagit fram de här riktlinjerna, så vi hoppas att flera hundra till kommer att ansluta, säger Elin Frendberg, vd på Swedish fashion council.

I riktlinjerna står det bland annat att modeller inte får vara under 16 år om det inte gäller barn- eller ungdomskläder, att den minsta provstorleken ska vara storlek 36 för dam och 48 för män, samt att olika storlekar borde användas vid fotografering. Även att modellagenturerna ska erbjuda utbildning om kost och hälsa finns med i avtalet.

– Det jag tycker är anmärkningsvärt med just det här avtalet är att det går i alla led. Det gäller både fotografer, agenturer, designers, stylister och så vidare, säger Elin Frendberg.

Vad händer om man inte följer riktlinjerna och hur ska ni följa upp detta?

– Bland annat kommer en underskrift av avtalet vara ett krav för att få medverka på Stockholm fashion week. För att kunna följa upp och utvärdera ska vi tillsätta en styrande enhet för just det.

pil
Det här står i avtalet:

• Vi bokar modeller som är över 16 år (om det inte gäller barn- eller ungdomskläder)

• Vi eftersträvar en variation av utseende, etnisk bakgrund och kroppsbyggnad

• Vi bokar hälsosamma modeller

• Vi serverar modellerna nyttig och hälsosam mat på arbeten som överstiger 2 timmar, och ett större mål mat på arbeten som överstiger 6 h

• Vi serverar inte alkohol till modellerna under arbetstid

• Vi erbjuder arbetspauser i enlighet med svensk arbetslagstiftning

• Vi erbjuder modellerna en avskild omklädningsplats

• Överenskommelser beträffande specifika löner och krav görs mellan modellagentur/modell och kund samt mellan modellagenturen och modellen. Större transparens och försäkran om den individuella modellens rättigheter efterfrågas i denna relation.

• Vi avbokar modeller som inte lever upp till den standard som står ovan (dock med bibehållen lön för redan utfört arbete)

• Vi talar inte direkt med modellerna om deras utseende, vikt eller hälsotillstånd

• Vi följer upp och återrapporterar om modeller som är sjuka

Läs hela avtalet här.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro