ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varje lina på Stureplan är ännu en spik i kistan”

Clarence Frenker · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Samtidigt som kokainet flödar i centrala Stockholm pågår ett gängkrig i förorterna om marknadsandelarna. Enligt polisen kan flertalet av den senaste tidens skjutningar i västerort kopplas ihop med kokainförsäljningen. Varje lina kokain som snortas på Stureplan är ännu en spik i kistan för de här killarna,” säger Lennart Karlsson vid citypolisens krogsektion.

klar

Artikellänk är kopierad

”Varje lina på Stureplan är ännu en spik i kistan” 
  Den 20 oktober sköts fyra unga män utanför en grillkiosk i Tensta i västra Stockholm. En 23-årig man skadades svårt och det yngsta av offren var bara 17 år.
”Varje lina på Stureplan är ännu en spik i kistan” Den 20 oktober sköts fyra unga män utanför en grillkiosk i Tensta i västra Stockholm. En 23-årig man skadades svårt och det yngsta av offren var bara 17 år.Foto: Ponuts Lundahl/TT

I dag börjar rättegången i det så kallade Taxi Tony-ärendet. Förutom de nio huvudmännen står närmare 200 personer – som till stor del utgörs av finansmän, företagsledare, reklamare och nöjesprofiler – åtalade för att köpt kokain på bland annat Stureplans krogar.

Samtidigt fortsätter arbetet med att stävja den upptrappade våldsspiralen som drabbat västerort de senaste åren.

Förra året inträffade 16 gängrelaterade skjutningar i området och enligt polisen kan nu flertalet av dem kopplas ihop med kokainförsäljningen i Stockholm.

– De här förortsgängen har gjort kokain till sin inkomstkälla och just nu finns det mer kokain än det finns efterfrågan. Så då måste de här aktörerna konkurrera med varandra och det är det vi ser resultatet av med de här skjutningarna. Det har varit några stycken och tempot skruvas upp, säger Lennart Karlsson, chef för krogsektionen i Stockholm.

I oktober förra året skottskadades fyra personer i samband med en skjutning vid ett gatukök i Tensta. Händelsen var bara en i raden av flera som kopplades till det pågående narkotikakriget i området.

Kort efteråt greps elva personer i en samordnad razzia i västerort där flertalet häktades misstänkta för grova narkotikabrott och åtal väntas i vår.

Enligt Lennart Karlsson består gängen oftast av löst sammansatta nätverk med kopplingar till uppväxt och områden där narkotikaförsäljning för flertalet är den enda möjligheten att tjäna pengar. Och då har krogmiljön i centrala Stockholm blivit en naturlig marknad att tävla om, enligt honom.

– De som köper det här kokainet upprätthåller ett slags segregation. Köparna i de här ärendena har så pass hög status och tjänar så pass mycket att de är beredda att betala överpriser på kokain vilket ger de här unga förortskriminella en möjlighet att göra en snabb karriär. Så varje lina kokain som snortas på Stureplan är ännu en spik i kistan för de här killarna, säger Lennart Karlsson.

Förra veckan inleddes ytterligare en kokainrättegång där bland andra Mikael Persbrandt åtalats för att innehav av kokain.

Enligt Lennart Karlsson anklagas polisen ofta för att bedriva en troféjakt på kändisar och framgångsrika.

– Det är klart att det är viktigt att ta Persbrandt, precis som det är viktigt att ta alla andra. Men ingen ska tro att de får ett frikort. Lagen gäller alla, hög som låg. Fattig som rik. Och det är det som retar mig: många av de här köparna har en väldigt unken människosyn där de är väldigt tjenis när det ska köpas men uttrycker förakt för säljarna när de pratar om dem med oss, säger han.

LÄS MER:

Sålde kokain under namnet ”Taxi Tony”

Kokainligans stamkunder fanns på Stureplan

Kokainet var nära att ta deras liv

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro