ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varje minut tvingas 26 flickor gifta sig

Alva Forsberg Fierro · 25 Maj 2016
Uppdaterad 31 Maj 2016
Fattigdom är den främsta orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina barn och särskilt sina döttrar.

Fattigdom är den främsta orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina barn och särskilt sina döttrar. Foto: Alarmy


För de flesta av oss är det självklart att barn inte ska vara gifta och att vi själva ska få välja vem vi vill gifta oss med. Men på flera håll i världen är barn- och tvångsäktenskap snarare regel än undantag. "Att bli gift som barn betyder att man tar ifrån dem deras barndom, frihet och framtid", säger Sara Mohammad, expert på hedersproblematik.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje dag blir ungefär 37 000 flickor under 18 år bortgifta runt om i världen, enligt FN. Det är 26 flickor i minuten.Unicef uppskattar att 700 miljoner kvinnor som lever i världen i dag har ingått äktenskap som barn och mer än var tredje, omkring 250 miljoner, var yngre än 15 år.

Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor kartläggning Gift mot sin vilja tycker omkring 70 000 ungdomar mellan 16-25 år i Sverige att föräldrarnas kultur och religion begränsar ungdomarnas val av partner. Av dessa ungdomar är 8 500 i riskzonen att bli bortgifta mot sin vilja.

– Varje vecka får vi in fall där minderåriga men även personer över 18 år riskerar att bli bortförda och bortgifta. Det är antingen skolpersonal, socialtjänst, polis, kvinnojourer eller ungdomarna själva som kontaktar oss för att de vill ha hjälp, säger Sara Mohammad, ordförande  i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck. 

Internationellt sett är fattigdom den främsta orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina barn och särskilt sina döttrar. Flickor upplevs som en ekonomisk börda och det tidiga giftermålet ses då som den enda möjligheten för familjens överlevnad. Genom att gifta bort sin dotter kan man få en ekonomisk ersättning. Avsaknad av demokrati, jämställdhet och barnperspektiv är också bidragande orsaker. 

►LÄS MER: Zinat blev bortgift som barn: ”Ett helvete ungdomarna genomlider”

Flera rapporter visar också att antalet barnäktenskap ökar när ett samhälle drabbas av en humanitär kris .– konflikter och naturkatastrofer

Trots att barnäktenskap ofta används för att säkra flickornas framtid blir utfallet ofta det motsatta. Barnbrudar löper högre risk för mödradödlighet i samband med förlossning. De utsätts i högre grad för våld och har sämre ekonomiska möjligheter, begränsad frihet och tillgång till utbildning, enligt Unicef.

– Ofta följer våldtäkter, tvångsgraviditeter och hot från föräldrar och mannens familj. Att bli gift som barn betyder att man tar ifrån dem deras barndom, frihet och framtid, säger Sara Mohammad. 

►LÄS MER: Debatt: Inga barn i Sverige ska tvingas vara gifta

Sara Mohammad.
Sara Mohammad.
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro