ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varje tugga strålar av nyanser

Karin Ericson, krogskribent · 16 Jun 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016
Varje tugga strålar av nyanser Daniel Berlin lagar mat på skånska råvaror och lyckas skapa något ovanligt av det till synes vanliga.

Varje tugga strålar av nyanser Daniel Berlin lagar mat på skånska råvaror och lyckas skapa något ovanligt av det till synes vanliga.


Daniel Berlin skapar det ovanliga av det vanliga som finns i den skånska naturen och det blir till en oförglömlig smakupplevelse

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Berlin är ung, kommer från Landskrona och har på egen hand skapat ett kök som drar gäster från hela Sverige och mer. Förra året fick restaurangen högsta möjliga betyg av Dagens Industri och utmärkelsen Årets matupplevelse i White Guide. Nu har Daniel börjat servera långluncher och ger fler möjligheten att uppleva den skånska naturen på hans tallrik.

Hela familjen, med pappa i stråhatt,möter under ett träd utanför det krämgula stenhuset. Fåglarna kvittrar en solig dag och på baksidan bland egna odlingar ligger ett växthus där gästerna kan börja middagen med ett glas och tilltugg från grönsakslandet. Matsalen är liten, servicen är familjär och omtänksam – ändå toppklass.

Det är något extra njutfullt med att skåla i champagne klockan tolv. Ta med en chaufför – vinlistan är en upplevelse i sig och här blir du guidad bland naturliga viner från små franska producenter. Annars är husets must ett lysande alternativ.

Som alltid börjar en sådan här middag med en mängd snacks som dukas fram en efter en och sätter fart på smaklökarna och öppnar upp din nyfikenhet. Bladtunnalökark som torkats i ugn och fått en väldigt koncentrerad smak balanserar i en buske av timjan. En sten ligger på en bädd av strån likt ett fågelbo och utgör tallrik för milda vaktelägg som du kläcker lätt i munnen. Presentationerna förstärker bandet till naturen.

Daniel Berlins rätter utmärker sig genom att vid första anblick förefalla mycket enkla. På en vit tallrik ligger en rund skiva torsk och blänker av pärlemor. Till höger en sammetsröd beta. Men varje tugga strålar av nyanser och att uppnå en sådan smakupplevelse och enkelhet på samma gång kräver exakthet. Daniel missar inte en enda gång. Varje rätt bygger på en total balans mellan våra grundsmaker, texturer, varmt och kallt. Stundom slår smakerna ut vår talförmåga. Vi utbyter blickar och fnissar av glädje för att det är så svårt att förstå hur en reducerad svampbuljong kan vara så smakrik. Hur ett aroniabär kan ge dig en helt ny världsbild. Eller hur ett skum av brynt smör tillsammans med ett krämigt tempererat ägg, skånskt ogräs som löktrav och rapsblommor kan vara häpnadsväckande.Daniel skapar det ovanliga av det vanliga vi har runtomkring oss.

Det är tredje gången jag är här.Daniel Berlin är den mysigaste och mest familjära fine dining-krog jag upplevt, samtidigt som de levererar en oförglömlig smakupplevelse med största skicklighet gjort på naturens bästa råvaror. Jag skulle äta gröt i en månad för att bara kunna göra det här en enda gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson, krogskribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro