ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världen håller andan

Anders Göransson · 15 Mar 2011
Uppdaterad 15 Mar 2011
Myndigheterna kämpar just nu för att förhindra utsläpp från det skadade kärnkraftverket i Fukushima.

Myndigheterna kämpar just nu för att förhindra utsläpp från det skadade kärnkraftverket i Fukushima.


Än är inte faran för en större katastrof över i Japan. En fjärde reaktor i lågor. Flera av landets kärnkraftsanläggningar hotar att totalhaverera. Mest dramatiskt är läget i Fukushima. 1 210 000 har evakuerats

klar

Artikellänk är kopierad

Exploderande reaktorbyggnader, kylvatten som ångar bort och bränslestavar som smälter – Japan och resten av världen håller andan medan flera av landets kärnkraftsanläggningar hotar att totalhaverera. En ny explosion hördes från reaktor två i kärnkraftverket i Fukushima, rapporterade den japanska regeringen sent i går kväll svensk tid. Natten till tisdag svensk tid började det brinna i en fjärde reaktor i Fukushima. Men ännu höll de skyddande höljena kring reaktorerna, och förhindrade ett större utsläpp av radioaktiva ämnen. Mest dramatiskt är läget i kärnkraftverket Fukushima 1, 24 mil norr om Tokyo. Både reaktor 1 och 3 hade i går drabbats av våldsamma explosioner och härdskador. Myndigheterna lät pumpa in havsvatten för att kyla dem. Myndigheterna i Japan erkände senare att bränsle-stavarna i de tre reaktorerna i Fukushima 1 delvis kan ha börjat smälta, det som kallas partiell härdsmälta. Regeringstalesmannen Yukio Edano uppgav att kärnteknikerna åter pumpade in havsvatten i reaktor 2, vilket bedömdes minska risken för ett våldsamt förlopp. Myndigheterna har beslutat om evakuering av boende inom en radie av två mil från Fukushima 1. Cirka 210 000 människor har lämnat området. Utsläppen av radioaktiva ämnen uppges vara begränsade. – Om man inte lyckas hålla kylningen kommer det att bli stora utsläpp, säger Peter Hofvander,  utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till Metro. Konsekvenserna av ett sådant utsläpp beror till stor del på vädret. Mardrömsscenariot vore ett moln som blåser mot Tokyo och faller ner i form av radioaktivt regn. Ytterligare ett allvarligt problem är att reaktorägarna förvarar sitt utbrända kärnbränsle i bassänger under reaktorbyggnaderna. – Det innebär att om kylningen inte fungerar till reaktorerna, fungerar den inte heller till bassängerna eftersom de hänger ihop i kylkedjan, säger Saida Larouche Engström, avdelningschef på SKB, till TT. Hon har fått uppgifterna från en japansk kontakt med god insyn i Japans kärnkraftsprogram.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro