ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världen kan vara på väg mot "chokladkatastrof"

Mats Olsson/TT · 17 Nov 2014
Uppdaterad 17 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Efterfrågan på choklad rusar. Kakao-odlarna klarar inte att hålla jämna steg med ökningen – och priserna stiger. Nu varnar ledande godistillverkare: världen riskerar att drabbas av svår chokladbrist.

Världens största chokladtillverkare, amerikanska Mars Inc och schweiziska Barry Callebaut, hävdar att vi kan vara på väg mot en chokladkatastrof, skriver Washington Post på nätet.

Förra året tärde jordens alla gottegrisar på kakaoförråden. Vi satte i oss omkring 70 000 ton mer kakao än vad som producerades. Och det här är en accelererande utveckling. De två chokladjättarna spår att underskottet år 2020 ska växa till motsvarande en miljon ton för att sedan fördubblas till år 2030.

I verkligheten betyder underskottet att priserna stiger. De senaste åren har världsmarknadspriset på kakao stigit rejält och effekten har börjat märkas även på våra inhemska chokladbitar. Cloettas informationschef Jacob Broberg säger att man i år höjt priserna på sina produkter med mellan 5 och 8 procent. Dåliga väderförutsättningar och svampangrepp har minskat skördarna i år. Men på sikt är det ökad efterfrågan som driver priserna. Den kinesiska befolkningens chokladaptit växer snabbt och vi äter allt mer mörk choklad som innehåller större andel kakao.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Olsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro