ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världen reser sig ur fattigdomen

Victoria Veres / UI · 6 Dec 2011
Uppdaterad 5 Dec 2011
För tio år sedan var Indien ett låginkomstland. Trots att stora delar av befolkningen fortfarande är fattig räknas landet nu som ett medelinkomstland.

För tio år sedan var Indien ett låginkomstland. Trots att stora delar av befolkningen fortfarande är fattig räknas landet nu som ett medelinkomstland. Foto: Aijaz Rahi / AP Photo


Västvärlden är i ekonomisk kris men samtidigt håller något på att ske på vår jord. En rad av världens fattigaste länder har lämnat den extrema fattigdomen och tagit klivet in bland medelinkomstländerna. I dag finns det bara 35 länder kvar i världen som räknas som låginkomstländer, skriver Utrikespolitiska instituetet för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots den ekonomiska krisen har många av världens tidigare fattigaste länder lyckats resa sig ur fattigdomen de senaste tio åren. Världens låginkomstländer blir nu allt färre.

Medan västvärlden krisar har en rad av världens fattigaste länder haft en ekonomisk utveckling som bäst kan beskrivas som historisk. Det senaste årtiondet har 28 nya länder lämnat den extrema fattigdomen bakom sig och räknas nu i stället som medelinkomstländer.

I gruppen ingår uppmärksammade snabbväxare som Indien men de allra flesta är ganska oväntade länder som Ghana, Zambia, Senegal, Laos och Uzbekistan.

I dag finns det bara 35 länder kvar i världen som räknas som låginkomstländer. Den här utvecklingen har stora konsekvenser för länderna själva, och för deras grannländer eftersom det är vanligt att man ser en snöbollseffekt när ett land får god tillväxt, men det får också effekter på världsekonomin.

De nya medelinkomstländerna är en heterogen skara, men det finns gemensamma faktorer som kan vara avgörande för att ett land ska kunna resa sig ur fattigdomen.

Den starka tillväxten i världen det gångna decenniet och den ökade efterfrågan på råvaror som olja, metaller och jordbruksvaror är en viktig orsak. Men det handlar i många fall också om sundare styrsystem och ekonomisk politik.

Att en nation klassas som medelinkomstland innebär inte att det inte finns fattiga människor där. De flesta länder i gruppen har stora fattiga befolkningar. Man räknar nu med att 72 procent av världens fattiga, 960 miljoner människor, bor i medelinkomstländer.

Men skillnaderna är stora. I Ukraina, Azerbajdzjan och Moldavien är det färre än 2 procent av befolkningen som lever i extrem fattigdom, på under 1,25 dollar om dagen. I Angola, Nigeria, Zambia och Kongo-Brazzaville gäller det mer än halva befolkningen.

Men trenden är tydlig. De flesta av länderna visar goda tillväxttal och har stått emot krisen bättre än Europa och USA.

Internationella valutafonden räknar med en tillväxt på 5,8 procent för södra Afrika under 2012, jämfört med 4 procent för världen som helhet, och Afrikanska utvecklingsbanken hävdar i en ny rapport att de flesta av Afrikas länder ska ha nått övre medelinkomstnivå inom femtio år.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Veres / UI
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro