ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens första mejl – "Innehöll något i stil med QWERTYUIOP"

Jack Werner · 14 Maj 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014

I dagens nätfråga undrar signaturen Oscar H vilken som är den äldsta mejladressen i bruk. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Vilken är den äldsta mejladressen? Och vilken är den äldsta mejladressen som fortfarande är i bruk? Oscar H.

Käre Oscar, till att börja med är det viktigt att förstå att nätet som vi känner det i dag inte alltid har sett så här ut. IT-tekniken har utvecklats steg för steg, försiktigt famlande i blindo efter nästa stora genombrott. Den sortens mejl du som du använde för att skicka mig denna fråga är en annan än de äldsta varianterna av digitala brev.

Det var bland 50- och 60-talens militära system som dessa började skickas. 1958 började ett system för datakommunikation utvecklas för det amerikanska försvarsministeriet, som när det stod färdigt 1962 döptes till AUTODIN. Där erbjöds enligt rapporten ”Electronic Message Systems for the U.S. Postal Service” (1976) möjlighet för alla terminaler att skicka meddelanden till varandra. Under resten av 60- och 70-talet dök följde flera andra system i dess spår.

Men den enskilt äldsta mejladressen hittar vi hos personen som brukar tillskrivas rollen som mejlens fader: Roy Tomlinson. Han uppfann ett fungerande mejlsystem för Internet-föregångaren ARPANET. Någon gång under hösten 1971 skickade han sitt systems första mejl – som enligt vad han mindes ”innehöll något i stil med QWERTYUIOP” – mellan en dator och en annan. Detta var som sagt innan Internets .com-adresser, varför den första adressen bara var mottagardatorns förkortning. I samma veva uppfann han användningen av @ som angivare av mottagarens virtuella ”gatuadress”.

Vilken är då den äldsta mejladressen som fortfarande är i bruk? Svårt att säga, den som sitter på sådana adresser kan misstänkas vara tyst om det eftersom hen inte vill se sina inkorg översvämmad. Men det är rimligt att anta att det någon gammal universitetsstudent, som fortfarande använder den mejladress hen fick tilldelad sig under sin studietid. På ett forum hittar jag en skribent som säger sig använda samma fungerande mejladress som gavs ut från Michigan State University – redan 1983.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro