ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens första rymdvarelser

Tomas Lundin · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kackerlackan på bilden är inte Nadezhda.
Kackerlackan på bilden är inte Nadezhda.Foto: Scanpix

Nu är världens första utomjordingar födda ... och de är kackerlackor. Ryska kackerlackan Nadezhda har som första djur någonsin fött en kull i rymden (så vitt vi vet).

Ryssland sköt upp det första djuret i rymden, hunden Laika 1957. Nu 50 år senare har de lyckats med den första rymdfödseln. Men det blev inga söta hundvalpar.

– Vi fick nyligen en kull på 33 kackerlackor som fötts i tyngdlöshet, avslöjade Dmitri Atyakshin, chef för biologidelen av det ryska rymdprogrammet enligt Sydney Morning Herald.

Barnen sägs vara friska och har nu spenderat sin första tid på dagis – en forskningsstation i Vorenezh i Ryssland där de observerats dygnet runt.

Enligt forskarna är utomjordingarna inte som andra kackerlackor. Vistelsen i rymden har bland annat påverkat deras motorik.

Ett antal andra djur följde med kackerlackan Nadezhda under det 12 dagar långa rymdexperimentet, bland annat fjärilar, ödlor och möss. Men det var alltså kackerlackan som hann föda först.

Och om det finns något djur som borde klara sig i rymden så är det just kackerlackan. Den kan leva utan mat i en månad och kan till och med överleva på limmet på ett frimärke, enligt Sky News.

Om några människor försökt göra barn under de långa vistelserna på ryska rymdstationer är förmodligen en väl bevarad statshemlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro