ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens fulaste kvinna” tackar sina mobbare

Tomas Lundin · 20 Mar 2015
Uppdaterad 20 Mar 2015

Tänk dig att du är en slösurfande 17-åring som får syn på ett Youtubeklipp med titeln Världens fulaste”. Videon har lockat fyra miljoner visningar. Du klickar. Väntar ett par sekunder. När videon laddat ser du ett ansikte. Det är ditt eget.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det var precis vad som hände Lizzie Velasquez, som i dag är 26 år gammal. Hon lider av en medfödd  åkomma som är så ovanlig att den inte ens har ett namn. Sjukdomen attackerar hennes immunförsvar, påverkar hennes syn och gör att hon har noll procent kroppsfett.

– Det är många gånger jag har velat fly ut ur min kropp, säger Lizzie Velasquez i den dokumentär som nu visas på festivalen SXSW i hemstaden Austin, Texas.

Lizzie har blivit retad sedan första dagen på förskolan, men att som skör tonåring se sig själv på nätet uthängd som världens fulaste kvinna var något helt annat. I kommentarsfältet kallades hon ”monster” och andra frågade varför hennes föräldrar inte gjort abort. Lizzie beskriver det som att hela världen kollapsade.

Efter att världen kollapsat började Lizzie långsamt bygga upp den igen. Hon bestämde sig för att bli talesperson mot mobbning och började kampanja för USA:s första anti-mobbningslag, rapporterar Time.

– Videon ändrade allt och det har givit mig en plattform att bli rösten för alla som blivit mobbade – inte bara mig själv. 

Lizzie gjorde en uppmärksammad nätkonferens som setts över sju miljoner gånger. Det var den som gjorde att filmaren Sara Bordo fick upp ögonen för Velasquez och påbörjade arbetet med den film som nu visas i Austin. I dag har Lizzie en något oväntad inställning till personen som laddade upp videon. Det är inte hat.  – Om jag ser den personen skulle jag hoppa upp och ge den den största kramen som finns och säga ”tack för att du gett mig det bästa som någonsin hänt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro