ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens fyndigaste marknader

Anders Falkirk · 27 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Marknadskrafter i full blom på Portobello Road, världens största antikmarknad, enligt dess egen hemsida. 

Marknadskrafter i full blom på Portobello Road, världens största antikmarknad, enligt dess egen hemsida.  Foto: Nigel Hicks/www.visitbritain.se


Att gå på loppmarknad är för många ett måste på resan. Här är tio favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

Moore Street i Dublin är mer matmarknad än loppis.
Moore Street i Dublin är mer matmarknad än loppis.Foto: Anders Falkirk
Äkta Ted Baker? Knappast om den är inköpt på The Barras i Glasgow.
Äkta Ted Baker? Knappast om den är inköpt på The Barras i Glasgow.Foto: Anders Falkirk

1TokyoLoppmarknaden vid Togo-templet (Togo Jinja) i stadsdelen Harajuku anses av många som Tokyos bästa.Här finns gammal keramik, glas, textilier och något man kallar för proto-moderna prylar. Det betyder japansk design från 50- och 60-talet.Fyndmöjligheter: Goda, även om de riktigt fina prylarna kan vara dyra.När: Första, fjärde och femte söndagen i månaden klockan 4–15 (skulle ni missa en av dessa söndagar så pågår närmare 600 marknader varje helg i Tokyo). 2GlasgowPå The Barras, den stora marknaden i East End, finns mer än 1 000 gatuförsäljare och stånd. Atmosfären, ansiktena och The Patter, Glasgows arbetarslang, gör besöket till en upplevelse. Själva shoppingen är dock inte märkvärdig, det är snarare en hushållsmarknad för det fattiga Glasgow än en loppis. Bäst på lördagsförmiddagar. The Barras ligger mitt i Celticland, det irländska Glasgow.Fyndmöjligheter: Nästan inga, men kul ändå.När: Varje lördag och söndag klockan 10–17.3 New YorkHär finns flera marknader. Den som har bäst rykte är Greenflea Market i Greenwich Village, mitt i det bohemchica New York.Här kan man hitta roliga antika dörrhandtag, vackert slitna balinesiska skulpturer (tro dock inte att alla är antika) och annat som man kan förälska sig i.Namnet Greenflea kommer av att en del av marknaden upplåts åt ekobönder.Fyndmöjligheter: Helt okej, aningen dyrt.När: Söndag klockan 10–18.4 KapstadenVarje söndag förvandlas Green Point till en enda stor dammig och het afrikansk loppmarknad.Här kan man hitta magnifika masker från Kamerun, handvirkade dukar från Zimbabwe och södra Afrikas specialitet: konsthantverk gjort av plåtburkar, säkerhetsnålar, sladdar och allt man kan tänka sig.Fyndmöjligheter: Utmärkta, Sydafrika är ett billigt land och hantverket är ännu billigare.När: Söndag klockan 9.15–17.5 ParisClignancourtmarknaden räknas som en av Europas största loppmarknader och är självfallet underhållande att tillbringa några timmar på, speciellt under höst- och vintermorgnar när säljarna är påpälsade och man, efter någon timmes fyndletande, får glida in på ett litet kafé och säga: ”Calva, s’il vous plaît.”Fyndmöjligheter: Så där,priserna är relativt höga.När: Lördag, söndag och måndag cirka klockan 9–18.6 PekingPanjiayuanmarknaden i sydöstra Peking är gigantisk, och här kan man hitta de mest konstiga saker, ett par försilvrade tungskrapare till exempel. De flesta västerlänningar kommer dock hem med Buddhahuvuden, lackskrin, reklamaffischer från30-talet och en massa andra antika föremål – som nästan samtliga är nyproducerade.Fyndmöjligheter: Mycket goda.När: Lördag och söndag klockan 7–17. 7 DublinDen stökiga lilla marknadsgatan Moore Street, norr om Liffey, domineras fortfarande av irländska försäljare vilkas språk och utrop man kan lyssna på i timmar.Mest drag är det på lördagsförmiddagarna när förorts-Dublin kommer med sina barnvagnar och träningsoveraller.Fyndmöjligheter: Nästan inga, men kul ändå.När: Måndag till söndag klockan 10–14.

8 AmsterdamKanalstaden har flera trevliga marknader. Den allra roligaste är den på Albert Cuypstraat i arbetarstadsdelen Pijp, framför allt för att den känns äkta, det vill säga hit kommer lokalbefolkningen för att köpa allt från billiga kläder till kött och grönsaker.Däremot är stearinljuspenisarna troligen mest till för turisterna. Bästa tiden är lördag förmiddag.När: Måndag till lördag klockan 9.30–15.Fyndmöjligheter: Nästan inga, men konstnärer kommer hit för att köpa obehandlad kanvas.9 RomDen största marknaden i den eviga staden är Porta Portese som ligger i stadsdelen Trastevere. Den är öppen söndagar från tidig gryning till eftermiddag och kan vara lite turistig, men vad gör det? Det är bra drag och här finns allt från loppiga loppisfynd, ”äkta” märkeskläder bland annat, till antika kristallkronor. Fyndmöjligheter: Så där.När: Söndag klockan 7–13.

10 LondonPortobello Road är fortfarande The Queen of Flea Markets. Världens mest berömda. Roligast är att vandra runt bland de unga modeskaparnas stånd under tunnelbanan vid Ladbroke Grove. Mer läsning på www.visitbritain.seFyndmöjligheter: Goda, om man inte är på jakt efter billiga antikviteter.När: Lördag klockan 4–18. Många butiker har öppet hela veckan.   

Porslin på Panjiayuanmarknaden i Peking.
Porslin på Panjiayuanmarknaden i Peking.Foto: Anders Falkirk
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro