ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens ledare om Castros avgång

TT · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Utrikesminister Carl Bildt betecknar på sin blogg Fidel Castros avgång som "slutet på en epok som började med frihet och slutade med förtryck".Kuba är i dag det enda landet i den västra hemisfären som saknar en folkvald regering, påpekar Bildt.Samtidigt räknar Bildt inte med några stora förändringar på kort sikt."Även om skiftet till brodern sannolikt inte kommer att innebära några omedelbara större förändringar hoppas vi att ett skifte nu skall kunna inledas. Kubas folk har samma rätt till frihet och demokrati som alla andra folk, och vi hoppas innerligt att nya möjligheter till en utveckling i denna riktning också skall innebära nya möjligheter till samarbete mellan Kuba och världen i övrigt," skriver Bildt.

USA

USA:s president George W Bush säger att Castros besked om att han drar sig tillbaka bör innebära en övergång till demokrati.

Bush hoppas att övergången leder till "fria och rättvisa val".

Det sade den amerikanske presidenten i samband med att han besökte Rwandas huvudstad Kigali på tisdagen.

Spanien

Fidel Castros beslut att lämna presidentämbetet ger brodern Raul mer makt att genomföra reformer, säger Spaniens Latinamerikaminister Trinidad Jimenez. - Nu kan Raul Castro ägna sig åt sina reformprojekt med större kapacitet, hårdhet och självförtroende. Han har talat om dem själv och jag tror han nu får möjlighet att inleda dessa viktiga projekt, sade hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro