ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens ledsnaste fisk

METRO · 26 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Psychrolutes marcidus, blobfish, har utsetts till världens fulaste djur.

Psychrolutes marcidus, blobfish, har utsetts till världens fulaste djur. Foto: Kerryn Parkinson/NORFANZ founding parties


Blobfishen ful - och utrotningshotad

klar

Artikellänk är kopierad

Fiskarten ­Psychrolutes marcidus, eller blobfish, har flera gånger röstats fram som världens fulaste djur – alla kategorier. Nu har den fula fisken ännu en anledning att se ledsen ut. Arten är nämligen på väg att utrotas på grund av utökat djuphavsfiske. Den ”fula” fisken återfinns längs Australiens kuster och vid Tasmanien. Fisken lever på samma djup som  krabbor och hummer och det är därför den hotas av djuphavsfisket. Blobfish kan leva på 900 meters djup.– En blobfish löper väldigt stor risk att hamna i de nät som används för det ökande djuphavs­fisket, säger professor Callum Roberts, författare till boken ”The Un­natural History of the Sea”, till Daily Mail.På grund av det höga trycket där fisken lever är dess kött ­endast en gelatin­liknande massa med en densitet aningen mindre än vatten, vilket låter fisken flyta över botten, men ger också det blobliknan­de ­utseendet.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro