ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens mäktigaste överens om klimatmål

Kamilla Kvarntorp/TT · 8 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Medlemar ur miljögruppen Oxfam släpper ballonger som motsvarar mängden koldioxid som G8-länderna släpper ut. 

Medlemar ur miljögruppen Oxfam släpper ballonger som motsvarar mängden koldioxid som G8-länderna släpper ut.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

G8-ledarna kom på tisdagen överens om en gemensam "vision" om att halvera utsläppen av växthusgas till 2050. Kritiker är dock inte imponerade eftersom inga konkreta halvtidsmål angavs.

För att uppnå det långsiktiga målet enades de rika G8-länderna under toppmötets andra dag i staden Toyako i norra Japan om att sätta upp ambitiösa halvtidsmål för att minska sina egna utsläpp till 2020. Men målen preciserades inte i siffror, rapporterade Reuters och AFP.– Målen hade varit betydligt starkare om man hade lyckats formera sig bakom några siffror. I den internationella förhandlingsprocessen väntar folk mest på konkreta måluppställningar på medellång sikt, säger Anders Turesson, ämnesråd på miljödepartementet och tidigare svensk chefsförhandlare vid internationella klimatmöten.Målet om halverade utsläpp ska utgå från dagens nivåer. Det går tvärs emot EU:s och flera miljöaktivisters inställning som kräver att utgångsåret bör vara 1990. EU:s mål är också att halvera utsläppen till 2050 i förhållandet till 1990.– Man ska notera att en 50-procentig reduktion från dagsläget är väsentligt mindre i utsläppsreduktion än om det hade relaterats till 1990 eftersom utsläppen i många länder, då främst USA, har ökat väsentligt från 1990 till nu, säger Turesson.

Enligt docenten och klimatforskaren Björn-Ola Linnér har G8-gruppens utsläpp av växthusgas bara ökat med 76 promille från 1990 till 2005. USA och Kanada sticker däremot ut med utsläppsökningar på 25 respektive 16,3 procent under perioden.– USA och Kanada har varit oerhört tuffa i förhandlingarna den senaste tiden. Det är förmodligen de som ligger bakom och inte vill ha 1990 som basår, säger Linnér.Världsnaturfonden (WWF) förkastade G8-ländernas uppgörelse och ansåg att ledarna duckade för sitt ansvar när de inte angav hur mycket de konkret skulle minska utsläppen."G8 står för 62 procent av den koldioxid som släpps ut i atmosfären, vilket gör dem till den största syndaren och den största delen av problemet med klimatförändringar", sade WWF i ett uttalande.

Generalsekreteraren för FN:s klimatkonvention Yvo de Boer var också kritisk till att G8-länderna inte angivit några siffror på hur mycket de är beredda att minska utsläppen med till 2020.– Jag anser att det saknas något om hur de stora industriländerna, G8-länderna, vill att deras utsläpp ska vara 2020 och jag tror att det är viktigt för att nå framgång i klimatförhandlingarna, sade han enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Kamilla Kvarntorp/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro