ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens mest spelade låt gav bara 30 000 kronor på ett år 

Karolina Skoglund · 7 Nov 2014
Uppdaterad 7 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Aloe Blacc och  Avicii.
Aloe Blacc och  Avicii.Foto: TT

Han har varit med och skapat världens mest spelade låt. Ändå har han på över ett års tid knappt dragit in 30 000 kronor på låten genom tjänsten Pandora, genom vilken den spelats 168 miljoner gånger. 

Aloe Blacc är mannen som sjunger på Aviciis låt ”Wake me up”. Han var även med och skrev den. Och med tanke på att det nu är världens mest spelade låt borde pengarna bara rulla in, kan man tro. Men det är långt ifrån verkligheten. I ett öppet brev på Wired.com attackerar nu Aloe Blacc musikstremingtjänster som Spotify och Pandora. 

Trots att låten spelats mer än 168 miljoner gånger på Pandora sedan 2013 har låten nämligen bara dragit in 12 359 dollar via tjänsten. Eftersom de är tre personer som ska dela på kakan (låtskrivare och förläggarna) blir hans förtjänst mindre än 4000 dollar, vilket inte ens motsvarar 30 000 svenska kronor. 

”Det ironiska i situationen är att vår musik nu faktiskt lyssnas på av fler människor, på fler platser och över flera plattformar än någonsin tidigare. Vårt arbete har uppenbarligen ett värde, naturligtvis, annars skulle vi inte vara så eftertraktade. Så varför kan inte låtskrivare kompenseras mer rättvist på marknaden?” skriver han. 

Aloe Blacc menar nu att det behövs nya sätt för att kompensera låtskrivarna i den digitala tidsåldern. 

I somras skrev artisten Taylor Swift en krönika i Wall Street Journal, i vilken hon menade att dagens stora artister i princip ger bort sin musik. "Värdefulla ting ska man betala för” skrev hon. I veckan beslutade hon sig för att ta bort sin musik från Spotify

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro