ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världens skarpaste hjärnforskning startar i Solna.

Stockholm Ola Jacobsen · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Världens skarpaste hjärnforskning startar i Solna.

För att effektivisera och snabba upp forskningen inom neuroinformatik, hjärnforskning, har världens tolv mest framstående länder gått ihop i ett nytt samarbete. I morgon invigs deras internationella huvudkontor i Solna, norr om Stockholm. Neuroinformatik handlar om att förstå hjärnas funktion och samla och bearbeta data i databaser och olika program. För att kunna testa teorier om hjärnan använder forskarna modellering och simulering, bland annat genom att bygga system som efterliknar hjärnans funktion. De mest avancerade systemen kan kontrollera till exempel en robot. – Vi är inte här för att bygga robotar med människohjärnor, men för att förstå hjärnan måste man försöka bygga modeller för att se om man har förstått rätt, säger Jan Bjaalie, professor och vd på International Neuroinformatics Coordinating Facility, INCF i Solna. Jan Bjaalie och INCF:s uppdrag är att koordinera de tolv ländernas forskning för att få maximal effekt av ansträngningarna. – Hjärnforskning är ett prioriterat ämne. Det är ett jättefält, om man ser till investeringar, men verksamheten har varit utspridd, det har saknats stora institutioner, det är det vi ska ändra på, säger Jan Bjaalie. En tredjedel av alla samhällets sjukdomsrelaterade kostnader kan härledas till sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet. Det mänskliga lidandet av sjukdomar som Alzhimers sjukdom, följderna av stroke, Parkingson går inte att mäta i pengar. – Det här samarbetet kommer att göra forskningen effektivare. Det gör att vi snabbare kommer kunna behandla sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet, säger Jan Bjaalie. Ola Jacobsen

CITAT från utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg som deltar vid invigningen i morgon.

FAKTA: Vanliga sjukdomar Alzhimers sjukdom, stroke, Parkingsons sjukdom, multipel skleros (MS) och amyotrofisk lateralskleros (ALS)

FAKTA: Sverige på topp Sverige har vunnit dragkampen om International Neuroinformatics Coordinating Facility, INCF, i konkurrens med de andra länderna som deltar i samarbetet. En anledning att det hamnade i Solna är att svenska neuroforskare är mycket väl ansedda internationellt.

FAKTA: 12 länder deltar Organisationen har initierats genom OECD. Medlemsnationerna Belgien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nerderländerna, Norge, Sverige, Schweiz och USA delar på kostnaderna. Sekretariatet ligger vid KI.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro