ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Världens största attack" gör nätet långsamt världen över

Gustaf Eriksson · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
"Världens största attack" gör internet långsamt världen över

"Världens största attack" gör internet långsamt världen över Foto: Scanpix


Cyberpoliser från fem länder kämpar mot vad som beskrivs som den största hackerattacken någonsin. Angreppet gör internet långsamt över hela världen, rapporterar BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Tycker du att det har gått ovanligt långsamt att surfa på sistone? Det kan bero på ett bråk mellan en spambekämpnings-grupp och ett webbhotell som har lett till flera hämndattacker. Angreppen har lett till att delar av internets viktigaste infrastruktur har överbelastats, enligt BBC. 

Attackerna påverkar redan populära tjänster som Netflix. Experter oroas nu av att de kan komma att påverka e-post och banksajter. It-poliser från fem länder bekämpar angreppen, enligt BBC. 

I konfliktens ena ringhörna finns Soamhaus, en grupp baserad i London och Genève som hjälper e-posttjänster att filtrera bort skräpmejl.  I den andra hörnan finns det tyska webbhotellet Cyberbunker. 

Nyligen blockerade Spamhaus ett antal av Cyberbunkers servrar. Det fick bolaget att ryta till om att Spamhaus inte skulle bestämma vad som får finnas på internet. 

Sedan en vecka tillbaka har Spamhaus varit utsatta för massiva överbelastningsattacker. Gruppen ger Cyberbunker, och kriminella gäng från Östeuropa, skulden för att ligga bakom angreppen. 

Steve Linford på Spamhaus, säger till BBC att attackerna skulle kunna sänka regeringars it-infrastruktur.  Professor Alan Woodward på Surreys universitet liknar det som händer vid en igenkorkad motorväg.  – Med den här attacken är det så mycket trafik på internet att det blir trafikstockning på hela motorvägen.  Sökjätten Google har erbjudit Spamhaus sin hjälp för att försöka suga upp trafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro