ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världskänd smörgåsmat utan balans

Anna Berghe · 30 Okt 2015
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros krogskribent Anna Berghe har ätit på Vietnamese Sandwiches

klar

Artikellänk är kopierad

Vietnamese Sandwiches

Betyg: 2/5

I det som tidigare agerade korvbutik på Engelbrektsgatan har salsiccia och chorizo ersatts av vietnamesiska smörgåsar, Banh Mi. I den avskalade ljusa lokalen med en gigantisk pedagogisk målning över alla ingredienser i denna världskända smörgås, slår vi oss ner en solig oktoberdag efter den värsta lunchrusningen.

För den historieintresserade introducerade de franska kolonisatörerna baguetten under sitt styre av Indokina. Med både franska och vietnamesiska ingredienser skapades en smörgås som idag finns att få världen över i oändliga varianter. De klassiska grundreceptet för en Bánh ( bröd på vietnamesiska) innehåller kallskuret i form av fläsk, kyckling eller tofu, paté, grönsaker, färska eller picklade, majonnäs, chili och koriander.

Vi testar Bánh mi xa xiu, strimlat fläskkött och bánh mi chay, den vegetariska varianten med stekt tofu och grönsaker. Den barbequemarinerade patén i grövre skivor dominerar bland de strimlade fläsket och Do Chua, vietnamesiska pickles och gurka . Problemet är inte smakerna som balanseras helt ok mellan den mättande goda patén, fläsket och de sursöta smakerna i grönsakerna. Problemet visar sig vara den alltför stora vita formbaguetten som tar över och ger baguetten orättvisa. Ett litet minus i kanten för den alltför tunna majonäsen som kladdar till det rejält mellan tuggorna. Mer färsk koriander och chili önskas likaså.

Den vegetariska varianten med stekt tofu och grönsaker är mättande men tråkig. Tofun är stekt för kort tid på hög värme och inger en trist mosighet som inte går att komma undan. Även här tar brödet över och förmörkar den egentliga huvudingrediensen och ledsamt nog fräschören i de picklade grönsakerna och den färska gurkan.

Vi provar bubbligt te till våra smörgåsar. Denna omåttligt populära asiatiska dryck innehåller iste med valfri smak av frukt, mjölk och tapiokapärlor, pärlor från stärkelse utvunnen ur rotfrukten kassava. En alltför söt och blaskig dryck som smakar en aning artificiellt. Som alternativ dessert för den sötsugne med mindre socker och mer te kan denna dryck te sig bli succé.

Mätt blir du garanterat på Engelbrekstgatan 19. Vad som önskas är bättre balans och kvalité mellan bröd och innehåll för bästa resultat av denna vietnamesiska delikatess.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro