ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världskultur lockar unga

Moa Kärnstrand · 1 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Melissa Husic, Nina Sulemani, Yasmin Hashi hänger på Världskulturmuseet. – De har alltid bra och annorlunda utställningar, inte sådant man hittar på andra ställen, säger Melissa Husic.

Melissa Husic, Nina Sulemani, Yasmin Hashi hänger på Världskulturmuseet. – De har alltid bra och annorlunda utställningar, inte sådant man hittar på andra ställen, säger Melissa Husic.


klar

Artikellänk är kopierad

De har knipit hela var fjärde museibesökande göteborgare i år. Orsak: Man har lyckats med konst­stycket att locka unga. – Vi är bäst i västvärlden på det, säger Margareta Alin på ­Världskultur­museet.Unga är den förtappade museigenerationen – åt­minstone om man får tro oroade politiker. Men på Världskulturmuseet går man tvärsemot trenden. Här har man hittills i år haft rekordmånga besökare – och nästan sju av tio är under 30 år.– Jag tror att det beror på att vi samtidigt har utställningar som vänder sig till olika åldersgrupper, säger museichef Margareta Alin.– Det är helt unikt att ha så många unga besökare och inget annat museum i västvärlden kan i dag visa upp sådana siffror, vad jag vet.Museet spräckte redan i oktober det väntade taket för antalet besökare och är nu uppe i nära 200 000 i år. Det gör det till det mest välbesökta museet i stan och en av de institutioner som lyckats hämta upp besökstappet som kom som en följd av att regeringen avskaffade gratisinträdet till museer.Och Margareta Alin me­nar att det hemliga receptet inte är att tvinga de unga till museerna. – Man måste lyssna till vad de vill ha. Vi måste ordna nya typer av museiverksamheter – utställningar med delaktighet och där nya medier får plats.

Sandra, 14: De har så mycket intressant

Nytt, fräscht och inriktat mot unga. Därför tycker de unga som Metro talat med att Världskulturmuseet är bäst. – De har alltid bra och annorlunda utställningar, inte sådant man hittar på andra ställen, säger Melissa Husic, 15. Hon får medhåll av kompisen Yasmin Hashi, 15, som gillar blandningen.– De visar olika kulturer i olika utställningar och vis­sa saker för oss yngre, säger hon.Andra ungdomar Metro talar med tycker att huset i sig lockar till besök. – De har en helt ny och väldigt fin byggnad, medan de andra är gamla och tråkiga, säger Melanie Tunovic, 14. Även klasskompisen Sandra Nilsson, 14, gillar att museet är nytt och modernt. – De har så mycket intressanta och fräscha grejer. Andra museer har så mycket gamla och tråkiga saker, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro