ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världsnaturfonden: Politikerna måste skärpa sig och satsa på klimatet

Metro · 25 Mar 2015
Uppdaterad 24 Mar 2015

Foto: WWF/Ola Jennersten


klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna vill att politikerna ska göra mer för att bromsa klimatförändringarna. När världens ledare träffas på klimatkonferensen i Paris senare i år har Sverige alla möjligheter att ta täten i kampen för minskade utsläpp, skriver tre företrädare för Världsnaturfonden WWF.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga med stora konsekvenser för kommande generationer. Redan vid en medeltemperaturökning på 2 grader riskerar den negativa påverkan på vår planet att bli enorm. 

Svenskarna bryr sig allt mer om klimatet och vill se en tydlig förändring, det visar Världsnaturfonden WWF:s nya undersökning i samband med Earth Hour. 8 av 10 svenskar vill att politiker och beslutsfattare ska göra mer för att begränsa klimatförändringarna.

Earth Hour har i år fokus på städer och områden med stor klimatpåverkan. Det är ”bilen, biffen, bostaden och börsen” – hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi värmer våra hus och hur vi investerar våra sparpengar.

Världens städer står idag för över 70 procent av jordens koldioxidutsläpp och omkring 75 procent av energiförbrukningen. För att vända den negativa trenden krävs att beslutsfattare tar miljökloka beslut som underlättar en hållbar livsstil. 9 av 10 svenskar tror att det är viktigt hur en stad planeras – och nästan lika många vill att politikerna satsar mer på att tätorter och städer ska blir mer hållbara.

Intresset för att påverka klimatet i rätt riktning ökar. Att gå, cykla eller åka kommunalt i stället för att ta bilen är bra för klimatet och även för hälsan. Billigare kollektivtrafik (43 %), tätare turer med kollektivtrafiken (35 %) och bättre cykelbanor (20 %) anges som viktigaste åtgärderna för att ställa bilen. 

Nästan en femtedel av de globala växthusgasutsläppen kommer från köttindustrin och vi måste halvera vår köttkonsumtion. Kött kräver mycket mark, vatten och energi. Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter som kött, mjölk och ost för en femtedel av de globala växthusgasutsläppen.

Regeringen måste ta fram en nationell livsmedelsstrategi som hjälper oss till kloka matval, och får oss att inse fördelarna med vegetarisk kost. Att slänga mindre mat sparar mycket koldioxidutsläpp och mer än varannan svensk (56 %) anger att man minskar sitt matsvinn som en åtgärd för klimatet.

Det måste bli lätt och lönsamt för privatpersoner att producera egen el, skaffa andelar i vind- och solkraftverk eller ha solceller på taket – det vill varannan svensk. En majoritet drömmer om att bli oberoende av eljättarna och producera sin egen energi. Regeringen måste fokusera på investeringar med gynnsamma regler för mikroproducerad el, en grön investeringsfond och stimulera gröna obligationer.

Många vill se ett mer hållbart sparande – 9 av 10 svenskar vill inte att de statliga pensionspengarna ska bidra till den globala uppvärmningen. Riksdagens pensionsgrupp bör ge AP-fonderna ett tydligt uppdrag att avveckla innehaven i kolbolag och klimatsäkra pensionskapitalet – i linje med forskningens slutsatser för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader.

Senare i år träffas världens ledare i Paris för att diskutera klimatet. Förhoppningen är att de ska enas om tydliga mål och handlingsplaner för att begränsa och förebygga klimatförändringarna. Tillsammans har privatpersoner, företag, organisationer och politiker möjlighet att vända trenden. Det finns goda förutsättningar för Sverige att bli ett framgångsexempel.

Håkan Wirtén

Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Stefan Henningsson

Klimatexpert, Världsnaturfonden WWF

Mariann Eriksson

Kampanjledare Earth Hour, Världsnaturfonden WWF

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro