ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världsnaturfondens expert: "Ät inte ekologiskt enbart för klimatets skull"

Anton Gustafsson · 28 Mar 2019
Uppdaterad 1 Apr 2019
Är ekologiskt bra eller dåligt för klimatet? Svaret är någonstans mitt emellan enligt Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Är ekologiskt bra eller dåligt för klimatet? Svaret är någonstans mitt emellan enligt Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden. Foto: TT.


Att producera ekologisk mat kräver mer odlingsmark än konventionell matproduktion. Men samtidigt gynnar det den biologiska mångfalden. Matexperten Anna Richert säger att oro för klimatet inte är huvudanledningen till att man väljer ekologiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

I december 2018 släpptes en forskningsrapport från bland annat Chalmers som slog fast att ekologisk odlad mat hade större klimatpåverkan än konventionellt odlad mat. Det skapade en stor debatt om ekomatens vara eller icke vara.

Anna Richert är ansvarig för matfrågor på Världsnaturfonden. Hon menar att frågan är betydligt mer komplicerad än att ekologisk mat är bra eller inte för klimatet. Hon tycker att forskningsrapporten var bra då den erbjöd ett nytt sätt att se på ekologisk odling.

LÄS MER
Evelina, 26, reser jorden runt – utan att flyga

Finns inga enkla svar

Är ekologisk mat sämre för klimatet?

– Det är omöjligt att koppla ihop mat och bara en fråga på det viset. Ekologisk mat har massa fördelar för både klimatet och miljön. Men visst belastar också den ekologiska odlingen klimatet på vissa sätt, säger Anna Richert, ansvarig för matfrågor på Världsnaturfonden.

Nackdelarna med ekologisk odling är enligt forskningsstudien från Chalmers att ekologisk odling ger lägre avkastning än konventionell odling. Därför kräver ekologisk odling mer mark och påverkar därför klimatet mer än konventionell odling.

– Överlag innebär ekologiskt odlade produkter ungefär lika mycket klimatpåverkan än konventionellt odlade produkter när man tittar på gängse metoder att värdera klimatpåverkan. Så man bör inte äta ekologiskt enbart för klimatets skull, säger Anna Richert.

Men det finns andra fördelar med ekologiska produkter. Den biologiska mångfalden gynnas och mängden konstgödsel, som också är en av de planetära gränserna vi överskrider , minskar. I den ekologiska odlingen jobbar man även hårt för att ta fram nya sätt att bedriva jordbruk på ett mer hållbart sätt.

– Man minskar mängden bekämpningsmedel och konstgödsel avsevärt vilket är ett viktigt steg för ökad hållbarhet. Sedan ökar också den biologiska mångfalden vid ekologisk odling. Men det finns också lägen där  mängden organiskt material i jorden ökar vid ekologisk odling vilket hjälper till att binda kol i marken så att det inte sprids  i atmosfären. Det finns  många fördelar med att välja ekologiskt, men man kan inte dra jättestora klimatväxlar på det ekologiska, säger Anna Richert.

Efter att forskningsrapporten från Chalmers släpptes spreds nyheten snabbt att ekologisk mat är dåligt för klimatet. Debatten som följde blev hätsk och delade in människor i två läger, de som tycker ekologisk mat är bra mot de som tycker att det är en dålig idé.

– Det är svårt att kommunicera forskning inom ett område som är så komplicerat som livsmedelskedjan.  Debatten som följde blev rätt så polariserad. Men jag tror att mycket av den starka reaktionen handlar om konsumenternas förväntningar på ekologisk mat. Man tror att ekologisk mat ska vara bra för allt, och då blir det väldigt mycket besvikelse när det kommer fram uppgifter som motsäger det, säger Anna Richert.

Varierad kost och mer vegetariskt

Men trots polariseringen tycker ändå Anna Richert att debatten som följde forskningsrapporten förde något gott med sig.

– Jag tycker att diskussionen om det här ämnet har mognat. Flera olika sidor i debatten har fått komma till tals vilket är jätteviktigt, säger hon.

Hur ska man då äta för att minska sin klimatpåverkan?

– Ät en varierad kost, ät mer vegetariskt och mindre men bättre kött. Om man ändå ska äta kött bör man välja naturbeteskött som bidrar till att hålla landskapen öppna. Ät miljömärkta produkter som ekologiskt och svenskproducerat. Välj ekologiskt för den biologiska mångfalden och mer vegetariskt för klimatet är en bra devis att gå efter, säger Anna Richert.

pil
Det här betyder de vanligaste miljömärkningarna:

KRAV: 

Krav visar att grödorna har odlats utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. De har även krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Svenskt sigill: 

Svenskt Sigill är en certifiering för svensk mat och blommor. Kraven omfattar bl a livsmedelssäkerhet, djuromsorg, miljö samt GMO-frihet och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Har även tilläggscertifiering för klimat, naturbete och regionalt ursprung.

Från Sverige: 

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.

MSC – Marine Stewardship Council

Ett miljömärke för fisk från världshaven, där fisket skett med godkända metoder och på fiskbestånd som tål fiske. Mål att bidra till en hållbar fisk- och skaldjursmarknad.

EU–ekologiskt 

Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Märkning är obligatorisk från 1 juli 2010 på alla färdigförpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU och som uppfyller märkningskraven. Märkningen visar bland annat att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade. Den här märkningen har dock inte lika stränga djurskydd och djuromsorg som den svenska KRAV-märkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro