ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världspremiär för Sumpans klagokör

Anders Göransson · 13 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Folk bara klagar. I Sundbyberg gör man det i sin egen klagokör – med världspremiär på fredag.Grannen spelar samma två skivor hela tiden, folk spottar snus och fiser i hissen – och varför gör det såå ont att föda barn? Det är några av de sammanlagt 286 insamlade klagomål som utgör grunden för "Sumpans klagosång" som uruppförs idag av 28 Sundbybergsbor.– Vi annonserade efter människor som ville klaga. Man behöver inte kunna sjunga alls, men man ska ha viljan att klaga och sjunga ut sina klagomål, säger Helena Selder, konstintendent vid Marabouparken i Sundbyberg.

Sedan klagokörsprojektet lanserades i Birmingham 2005 av två finländska konstnärer har det spritt sig över jorden. Klagokören i Sundbyberg är den fjärde i sitt slag i Sverige. Därmed är vi näst värst, efter Sydkorea som har elva klagokörer.

Att få ihop klagomål var inte svårt alls. En del av dem kom fram i en särskild workshop, medan andra har mejlats in eller skrivits in direkt på särskilda affischer på stan av kverulerande sundbybergare.

Metros reporter bor själv i Sundbyberg och gjorde förstås ett försök att sprida sitt missnöje med ...

... den ofantliga mängd gäss som skitar ner på Golfängarna, vårt fina parkområde. Kan ni inte sjunga om det också?

– Det klagomålet har faktiskt kommit upp. Men tyvärr – det fick det inte plats, säger Helena Selder.

Körverket har nu sammanställts, arrangerats och övats in. Fredag den 14 november framförs det i Hallonbergens centrum klockan 16.30, samt i Marabouparkens annex på Esplanaden 13 klockan 18. Det är fri entré.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro