ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världspressen omfamnar Obama

TT · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Världspressen hyllade på onsdagen installationen av Barack Obama som början på en ny era, avlägsen från Bush-åren, men pekade också på vikten av att USA:s nye president genomför den förändring han har utlovat.

"President Obama ger löften om ett nytt Amerika" skriver New York Times, och kallar det ett skede "av stor historisk betydelse".

The Washington Post riktar ljuset på den svåra väg som ligger framför den före detta Illinois-senatorn: "Utmaningarna vi står inför är verkliga".

Även brittiska tidningar har svepts med i Obama -euforin. "Hoppet är pånyttfött", "Låt omdaningen av Amerika starta i dag" och den mer lättsamma "Barack to the future" — en lek med filmtiteln "Back to the future" (Tillbaka till framtiden) — är några av rubrikerna.

Symbolik

De flesta ser Obamas installationstal som ett tydligt avståndstagande från George W Bush. Vänstertidningen The Guardian skriver att "arbetet med att göra saker annorlunda börjar nu".

I Australien skriver The Daily Telegraph att Obamas tillträde representerar ett stort steg för att "bryta rasistiskt präglade fientligheter". Men tidningen varnar samtidigt för att symboliken i att en svart man valts till president bleknar med tanke på omfattningen av hans uppdrag, med en ekonomi i sank, konflikten i Mellanöstern och klimatfrågan.

I Frankrike fokuserar tidningarna på de utmaningar som Obama har framför sig.

I Indonesien, där Obama bodde som barn, uppmanar Jakarta Post folket att vara stolt över "president Barry".

Oro i Kina

Kinas statliga medier uttrycker dock viss oro över Pekings framtida relationer med Washington och lyfter fram Bush insatser. Statskontrollerade China Daily skriver i en ledare att med tanke på amerikanernas iver att bryta med Bush-åren, så "undrar många, eller oroas för att vara exakt, om den nya presidenten kommer att ignorera de framsteg i de bilaterala relationerna som uppnåtts genom hårt arbete".

Presidentinstallationen dominerar så gott som hela världspressen. Men i ett land gick händelsen obemärkt förbi. Nordkoreas statliga medier har inte rapporterat om den överhuvudtaget, enligt sydkoreanska medier.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro