ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Världsstjärnorna Galantis: Man ifrågasätter konstant sina val”

Gustaf Larsson · 18 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
"Tåget man är på går väldigt snabbt så ibland är det svårt att göra någonting åt hur man lever".

"Tåget man är på går väldigt snabbt så ibland är det svårt att göra någonting åt hur man lever". Foto: Jimmy Fontaine och Pixabay


Galantis har över en miljard spelningar på Spotify. I sommar spelar duon, som i dagarna släppte singeln “Spaceship, för första gången på Summerburst. ”Vi går aldrig helt nöjda ur en låt”, säger Linus Eklöw till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Eklöw och Christian Karlsson har länge varit framgångsrika musikproducenter på varsitt håll. Den förstnämnda är bland annat en av låtskrivarna till Icona Pops ”I love it” och Christian Karlsson är en av de som ligger bakom Britney Spears monsterhit ”Toxic”. Sedan slog de sina dansmusikaliska huvuden ihop och bildade succéduon Galantis.

– Man ifrågasätter konstant sina val. En del av en älskar det, en annan del tycker… inte illa om det, men man går bara inte ihop som människa ibland. Musiken är en sån otroligt stark drivkraft, det är som en drog. Man är på tåget hela tiden liksom, säger Christian Karlsson om livet på ständig turné.

Dansmusik är i dag en av världens största genres. Stöter ni fortfarande på många fördomar om ert yrke?

– Haha massor, hela tiden. Det känns nästan som ett slag i ansiktet. Vi skulle vilja byta plats med den personen och se hur länge de pallar. Jag vill inte hänga ut någon annan genre och säga att den är lättare, men dansmusiken är en konstant turné, vi har ingen off season. Det gör det extra tufft, men det finns något fantastiskt i att kunna få göra det vi gör, säger Karlsson.

Galantis största låt ”No money” har över 448 miljoner lyssningar. Totalt sett har deras låtar lyssnats på över en miljard gånger, enbart på Spotify. Trots det stannar duon sällan upp för att reflektera över sin framgångsrika karriär.

– Det är fantastiskt att fira framgång av något slag, men man är så himla upptagen med att blicka framåt och hitta nya grepp. Det är inte streamsen i sig vi tänker på utan publiken vi ställer oss framför varje kväll. Responsen på en låt, att man kan uppleva en eufori när 50 000 människor sjunger sin låt i en stor kör, fortsätter han.

”Det är en helt annan känsla i kroppen att spela hemma” säger duon om att spela i Sverige. Foto: Jimmy Fontaine
”Det är en helt annan känsla i kroppen att spela hemma” säger duon om att spela i Sverige. Foto: Jimmy Fontaine

Vad har ni för drivkraft att fortsätta skapa musik och turnera?

– Vi går aldrig helt nöjda ur en låt, det finns alltid någonting runt nästa hörn som vi vill utforska, någon fusion av olika grejer som inte har gjorts förut. Det var lite därför vi startade Galantis också, för att vi såg att det fanns grejer att utforska. Ett hål och en öppen yta att skapa någonting nytt, säger Linus Eklöw.

Ni agerar huvudakt på Summerburst Stockholm i sommar. Hur känns det?

– Det är jättepepp, det känns som att vi inte är i Sverige tillräckligt. Vi har heller inte spelat på Summerburst – så vi är jätteglada över att få komma dit. Det är en helt annan känsla i kroppen att spela hemma, av många skäl, säger Eklöw.

Aviciis död tidigare i år drabbade en hel musikvärld. Inte minst artistkollegorna i Galantis.

– Vi är ju väldigt personligt tagna av detta, det tror jag alla kan förstå. Det är svårt att gå in på specifikt för vi vet inte exakt vad som har hänt. Men det är ju hemskt, jättejobbigt på alla sätt, säger Christian Karlsson.

Har ni reflekterat något över ert leverne efter detta?

– Vi reflekterar över saker hela tiden, det är klart man gör. Men tåget man är på går väldigt snabbt så ibland är det svårt att göra någonting åt hur man lever. Det är någonting man kämpar med hela tiden, hur vi ska kunna njuta mer av det vi jobbar med, för att det är någonting vi älskar. Viljan är ibland större än den fysiska kraften som ens kropp har.

Fredag den 18 maj släpptes Galantis nya singel ”Spaceship”.

pil
Fakta/Galantis

Medlemmar: Linus ”Style of Eye” Eklöw, 38 och Christian ”Bloodshy” Karlsson, 42.

Tidigare karriär: Debutalbumet ”Pharmacy” släpptes 2015, sedan dess har duon gjort stor internationell succé. Innan dess var de musikproducenter på varsitt håll, bland annat åt Icona Pop och Britney Spears.

Aktuella med: Singeln ”Spaceship” och som huvudakt på Summerburst Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro