ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varma badvattnet sprider farlig smitta - en person avliden i Halland

Björn Sjö · 11 Aug 2018
Uppdaterad 11 Aug 2018
Varmt badvatten gynnar farliga bakterier.

Varmt badvatten gynnar farliga bakterier. Foto: Patrik Leonardsson/IBL


Den varma sommaren gynnar bakterier och har ökat risken för badsårsfeber. I Halland har nu en av de två som vårdats för sjukdomen avlidit, rapporterar lokala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Det varma badvattnet har gynnat vibriobakterien, som är vanliga i bräckt vatten och frodas när vattnet är över 20 grader.

Bakterien kan orsaka olika infektioner, av vilka badsårsfeber är den allvarligaste. I värsta fall kan den leda till blodförgiftning.

Folkhälsomyndigheten avråder den som har större sår, är äldre eller har nedsatt immunförsvar från att bada i sjöar och hav när vattnet är så varmt som den senaste tiden.

Symptomen beskrivs som rodnader och missfärgningar kring såret samt feber. I värsta fall når bakterierna blodbanan och kan orsaka livsfarlig blodförgiftning.

Symptomen på smitta brukar dyka upp efter ett till tre dygn.

Tvål och vatten minskar risken

Att bada med småsår som myggbett eller skavsår ska inte vara farligt. Man kan också minska risken för infektion genom att tvätta sig med tvål och vatten efter badet.

Under förra året rapporterades 48 fall av vibrioinfektion. Toppen brukar nås på sensommaren. Hittills i år har 58 fall anmälts.

De senaste fem åren har snittet legat på ett 40-tal anmälda fall, förutom den varma sommaren 2014 då 77 fall rapporterades in. Det året avled också en av de smittade.

Vibrioinfektion blev anmälningspliktig till myndigheterna 2004, och det året rapporterades ett fall av badsårsfeber. Det handlade om en person som hade badat utomhus i en badtunna med Östersjövatten.

2006 insjuknade åtta personer i badsårsfeber, varav en avled. De flesta som drabbades var äldre som redan hade annan sjukdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro