ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Värmekällor för villan – med eller utan rök

Lena Noalt · 28 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Braskaminen Contura 550A har sidor och topp av borstad aluminium och rostfritt stål från Spisforum i Skåne. Priset är 20 000 kronor inklusive golvplåt, anslutningsrör och frakt.

Braskaminen Contura 550A har sidor och topp av borstad aluminium och rostfritt stål från Spisforum i Skåne. Priset är 20 000 kronor inklusive golvplåt, anslutningsrör och frakt.


klar

Artikellänk är kopierad

KAMIN. Allt fler väljer att installera kamin, öppen spis eller kakelugn för att få det mysigt och varmt på vintern. Inget är så romantiskt som en sprakande eld.

Men marknaden är en djungel och det finns mycket du måste tänka på innan du bestämmer dig för vilken typ av eldstad du ska ha. Öppna spisar, kakelugnar och braskaminer kräver skorsten, kontakta stadsbyggnadskontoret och skorstensfejarmästaren för att få hjälp.

Spisen Stockholm från Essinspisen kostar 7 900 kronor.
Spisen Stockholm från Essinspisen kostar 7 900 kronor.

Guide: Kamin, kakelugn eller öppen spis

BraskaminGjutjärnskaminer användes förr som enda ­uppvärm­nings­­­källa. Det finns en uppsjö av kaminer att välja på idag, allt från enkla gjutjärnskaminer (med eller utan glaslucka) till exklusiva varianter klädda med täljsten som behåller värmen extra länge. Ofta kan du montera ihop kaminen själv – men anslutningen till skorstenen kan kräva en fackman. Fördelen med en kamin i förhållande till öppen spis är att kaminen avger mer värme. Virtuell brasaFör dig som absolut vill titta på lågor, men inte har möjlighet att köpa en spis   en dvd med en sprakande eld i tv:n bättre än ingenting.

KakelugnEn kakelugn är en fin prydnad som ger hög värme under lång tid. Du kan köpa en helt nyproducerade kakelugn eller en äldre nedmonterad. En fungerande rökkanal krävs, liksom ett rejält bjälklag och ett stabilt golv. Även du som bor i lägenhet och har en fungerande rök­kanal kan alltså installera en ny kakel­ugn.

Öppen spisEn öppen spis har hög mysfaktor, men ger inte så mycket värme. 90 procent av vedens energi försvinner ut, vill du få bättre effekt kan du sätta in en spisinsats eller spiskassett. Tips: Du kan kontakta din lokala energirådgivare för att få tips på hur du utnyttjar din kamin eller panna på bästa sätt.

Utan skorstenRiktigt eld utan rök är ingen omöjlighet med brasa med gel, gas eller el. För denna typ av spis krävs inget tillstånd och ingen skorsten. Väggmodellen kan hängas på vilken vägg som helst och har en brinntid på fem timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Noalt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro