ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Varnar för anonyma val-sms: Viktigt att veta vem avsändaren är

Åsa Larsson · 12 Jun 2016
Uppdaterad 12 Jun 2016
Det är viktigt att man känner till avsändaren, säger ordföranden för Svenska marknadsundersökningsföretag.

Det är viktigt att man känner till avsändaren, säger ordföranden för Svenska marknadsundersökningsföretag. Foto: Montage/TT/Björn Lindgren


Har du fått sms där du ombeds berätta vad du tänkt rösta på? Enligt Svenska marknadsundersökningar följer avsändaren till sms:n inte de etiska riktlinjerna.

klar

Artikellänk är kopierad

2014 skrev Metro om sms som skickades ut från en anonym sajt på nätet – nu har dessa sms börjat dyka upp på nytt. 

Så här står det i sms:t:

"DittVal.info Valjarundersokning: Vilket parti skulle du rosta pa om det var val idag? Svara V/S/MP/SD/M/C/L/KD/ANNAT eller VET EJ. Tack" ►LÄS MER: Här är historien bakom de skumma valsms:n På sajten DittVal.info framgår inte vem som är avsändare. Det står att undersökningarna görs "ideellt" men inte vilken grupp som står bakom.

– Det är väldigt allvarligt att en aktör påstår sig göra en undersökning utan att redovisa vilka de är och inte är transparenta med hur de arbetar, säger Karin Nelsson, ordförande i intresseorganisationen Svenska marknadsundersökningsföretag (SMIF). ►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna Enligt Nelsson ska det vara tydligt för den som svarar på en undersökning vem som är avsändare, hur resultatet kommer att användas och att man är anonym.

– Det är ett viktigt redskap i en demokrati, så att det inte bara är politiker, företagsledare eller andra beslutsfattare som får komma till tals. Vi som jobbar med undersökningar är beroende av att folk ställer upp och svarar och då är det viktigt att man som respondent alltid kan känna sig trygg, säger Karin Nelsson på SMIF.

DittVal.info är inte medlemmar i SMIF. ►LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna – egentligen Sajten har dykt upp i flera olika skepnader sedan starten – till exempel DittVal.org och Marknadsinsikt.com. Sedan Metro skrev om de skumma val-sms:n 2014 har båda de högerextrema sajterna Avpixlat och Exponerat valt att avpublicera texter där "undersökningarna" förekommit.

Metro har sökt personen bakom sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro